Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 26 ianuarie 2009

China va inghiti Africa si America Latina?


In timp ce America este prea ocupata cu curatenia in propria ograda (si in cea a irakienilor si afganilor), iar Rusia inca nu si-a revenit la "gloria" din perioada sovietica, China isi intinde, pe muteste, influenta in "fiefurile" altora: America Latina si Africa.

Luna aceasta, China a devenit al 48-lea membru al Bancii Inter-American Development, un moment crucial din punct de vedere diplomatic, care arata ponderea implicarii chineze intr-o regiune care pana acum era "locul de joaca" al americanilor.

Astfel, pe tacute, China a devenit al 22-lea membru care imprumuta bani tarilor din America Latina.

In ultimii ani, legaturile comerciale si mai ales politice ale Chinei cu aceasta regiune au tot crescut ca importanta - in general, chinezii cumpara de aici produse agricole si materii prime si au o piata de desfacere pentru bunurile produse de ei, binecunoscutele "chinezisme".

China a devenit al treilea partener comercial al Americii Latine, dupa SUA si Europa. Deocamdata insa, nu se constata o crestere similara in ceea ce priveste influenta politica, deoarece statele din regiune sunt prea ocupate sa se consolideze si sa-si intareasca relatiile bilaterale cu vecinii.

Este de asteptat insa ca influenta Beijingului sa creasca pe masura ce se intensifica si schimburile comerciale, acesta fiind primul pas spre "colonizarea" de tip chinez.

In Africa, China este si mai bine "insurubata", economic si politic. Totalul schimburilor comerciale intre China si "continentul negru" (care in acelasi timp este si cel mai sarac continent), s-a ridicat anul trecut la peste 30 de miliarde de euro, adica de sase ori mai mult decat in 2000.

China cumpara acum o treime din necesarul de petrol din Africa (Angola, Sudan si Nigeria), detine mine in Zambia, fabrici de textile in Lesotho, cai ferate in Uganda, achizitioneaza lemn din Republica Central-Africana (taind din radacina paduri neatinse de piciorul omului) si si-a deschis magazine in aproape toate capitalale Africii.

Chinezii din Africa sunt o "casta" aparte, au propriile orase, magazine si cartiere si obisnuiesc sa ii scoata din afaceri pe localnici.

Consecintele noului rol al Chinei sunt catastrofice.

Multumita interesului chinez in petrolul din Sudan, regimul de la Khartoum al presedintelui Omar al-Bashir are resurse de supravietuire. In urma cu zece ani, veniturile provenind din petrol ale Sudanului erau neglijabile; anul trecut, au depasit 3 miliarde de euro.

Fara acesti bani, Bashir nu ar fi putut sa sustina razboiul din Darfur, unde, dupa patru ani, bilantul mortilor a ajuns la 30.000 (in urma violentei, infometarii sau bolilor).

Mai mult, China vinde arme atat Sudanului, cat si altor tari africane, asigurand practic continuarea conflictelor, potrivit The Telegraph.

Fara sprijinul Chinei, regimul lui Robert Mugabe din Zimbabwe s-ar prabusi. Beijingul i-a construit lui Mugabe o resedinta in forma de pagoda si ii trimite ajutoare si arme.

Pe intreg continentul african, China este o alternativa comoda si banoasa pentru liderii africani certati cu occidentul pentru abuzurile la adresa drepturilor omului.

Ca in cazul tuturor imperiilor, "domnia" Chinei in Africa starneste resentimente. "Chinezismele" sunt cunoscute aici drept "Zing-Zong" (fac Zing cand le incerci si Zong dupa ce le-ai cumparat, cand se strica).

Asaltul chinezilor seamana mai degraba cu o colonizare - liderii de la Beijing cred ca Africa poate rezolva problemele puse de diminuarea resurselor naturale si suprapopularea in acelasi timp.

In ultimul deceniu, 750.000 de chinezi s-au mutat in Africa si multi altii sunt pe drum. Chinezii si-au adus chiar si puscariasii aici, pentru a produce pe bani putini tot felul de bunuri.

Un expert a inaintat chiar cifra de 300 de milioane - atatea suflete va trebui sa "exporte" China in Africa pentru a rezolva chestiunile suprapopularii si poluarii.
Sursa: Ziare.com

1 comentarii:

Anonim spunea...

Ma amuza schimbarea de directie a presei occidentale vis-a-vis de aceasta problema.

Acum ceva timp (1-2 ani), o serie de articole publicate de diferiti economisti occidentali atrageau atentia asupra faptului ca SUA a pierdut influenta Africa in favoarea Chinei. Erau mentionate:

1. Schimburile comerciale intense (tehnologie si produse chinezesti contra materii prime africane)

2. Imprumuturile financiare foarte avantajoase (fara conditiile restrictive impuse de FMI sau Banca Mondiala)

3. Numarul tot mai mare de studenti africani care invata la universitati din China.

Chinezii nu erau interesati daca respectivele tari sunt "democratice" sau conduse de "dictatori", daca se respecta "drepturile omului"... Singura conditie ceruta era nerecunoasterea regimului de la Taipei (Taiwan).

Acum vad ca s-a trecut la acuze: vanzari de arme (a, occidentul nu vinde arme regimurilor "nedemocratice"), finantare directa a razboaielor... colac peste pupaza: au dus acolo si puscariasii (Africa si Australia au ceva in comun: incep cu "A") :))

Sa nu fiu intzeles gresit: nu am nimic cu chinezii dar numai daca stau acasa la ei sau se duc in... Africa!

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”