Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 23 ianuarie 2009

Tarlungeni, Brasov: Un zid de aparare impotriva tiganilor dupa modelul israelian


La cativa kilometri de Brasov, in satul Tarlungeni, 1.100 de tigani traiesc separati de romani si de maghiari. Separati la propriu, de un zid ridicat de Primarie acum mai bine de un an si jumatate. Bariera, inalta de trei metri, a nascut frustrari si revolte, pentru ca tiganii sunt nevoiti sa foloseasca o ruta ocolitoare pentru a ajunge la scoala sau la magazin.

De cealalta parte, vecinii – 700 de romani si 1.900 de maghiari - considera ca zidul din beton ramane singura solutie pentru o viata inistita si tihnita, chiar daca unii recunosc ca aduce a monument inchinat segregarii etnice.

Doua solutii: sticla si beton
Primarul comunei care inglobeaza Tarlungeniul, Iosif Kiss, face parte din categoria vehementilor. Acum un an si jumatate, "satul" de reclamatiile primite de la romanii si maghiarii din imediata vecinatate a cartierului, intaiul cetatean al locului a decis sa transeze pe veci problema: dupa modelul din teritoriile palestiniene, a separat romii de restul satului printr-un zid; unul mare de trei metri. "In zona respectiva, pe timpuri, a fost o moara, iar conform Legii 10, fostii proprietari au primit terenul. Oamenii astia, zi de zi, erau devastati de tigani, terenul fiind chiar in buza comunitatii tiganesti.
Au venit la mine cu zeci de reclamatii si le-am sugerat sa ingradeasca terenul. Ei fiind patru frati nu s-au inteles cum sa procedeze si nu mi-a ramas decat sa cumpar eu pamantul si sa fac un gard ca sa nu mai aud ca sunt scandaluri in sat", marturiseste edilul Kiss. Ideea, insa, l-a costat mai mult decat o casa "romaneasca", la pretul zonei: "Am dat 60.000 de euro si am trantit un gard sanatos, din beton cu un strat de sticla deasupra, ca sa-i descurajez sa mai sara dincolo. Nu este nici segregare, nici Marele Zid chinezesc. E un gard care protejeaza in primul rand proprietatea", continua oficialul.

Argumentul social
De partea cealalta a barierei de beton, maghiarii si romanii nu isi ascund satisfactia. Pentru ei, o data cu aparitia zidului despartitor au venit zilele linistite, dupa cum singuri marturisesc. Irina Molda are 79 de ani si locuieste la o aruncatura de bat de simbolul segregarii. "E mult mai bine de cand s-a luat masura asta, e mult mai liniste, faceau ravagii altfel. Daca prindeau o vaca pe strada o chinuiau, mereu aruncau cu pietre in geam, uitati-va aici cum sunt ciuruite portile, plus larma continua", se confeseaza femeia.
"Nu mai sunt batjocoriti batranii de cand au inchis aici. Copiii romi erau foarte rai. Cand se intorceau de la scoala, pe drum, chinuiau oamenii in varsta. Nu mai curand o vecina a noastra de 70 de ani a fost violata, fapt care i-a adus si sfarsitul la scurt timp", povesteste si vecinul Ioan Ciuca. Iar Grigore Tifrea, un satean mereu ingrijorat de faptul ca socrul sau locuia singur in apropierea romilor, se intreaba retoric: "La un moment dat, am gasit bucati mari rupte din gard. La ce ma puteam astepta?".

Argumentul turistic
Grija de a disciplina numeroasa comunitate roma si de a aplana conflictul dintre etnii are insa radacini si in planurile actualei administratii. In curand, la opt kilometri de sat se va ridica o statiune turistica ecologica. "Am semnat deja contractul cu investitorul din SUA care doreste sa construiasca o statiune intr-o zona virgina. Au investit deja patru milioane de euro si asta ne aduce la buget o suma frumusica – patru miliarde de lei vechi anual. Deci trebuie sa oferim toate conditiile, caci unde mai gasesti ca, pe timp de recesiune, cineva sa investeasca la modul asta?" se justifica primarul Kiss.

"Deci problemele sunt multiple"
"Ne-am propus sa cumparam terenul de la proprietari cu un euro pe metrul patrat ca sa se stopeze fondul actual de nemultumire. Nu mai spun ca dincolo de asta intervine si situatia in care atunci cand vin cei de la Electrica sa le puna lumina, trebuie sa ma milogesc pentru ca le cere autorizatie de constructie si, evident, ei nu au. Deci problemele sunt multiple", spune Iosif Kiss, primarul din Tarlungeni. Sursa: Ziare.ro

24 comentarii:

Anonim spunea...

Insfarsit, SoldatDac, ai gasit si ceva pozitiv de relatat despre israelieni, si anume un exemplu demn de urmat.
Acum poate vei incepe sa intelegi cu cine au ei acolo de a face. Numai ca acolo, aceia similari tiganilor, pe langa talharii si furturi zilnice, se ocupa si cu terorismul, ceeace e incomparabil mai periculos.
Sau poate, in cazul evreilor, conform cu doctrina voastra de baza, ei trebuie atacati in orice caz, prin definitie...

Lupta NS spunea...

Diferenta e ca noi suntem la noi acasa si voi NU!

Anonim spunea...

SoldatDac, n-o sa-ti ajute cu nimic vorbaria antisemita, si nici altora.
Noi suntem acolo ACASA LA NOI, de 3500 de ani, chiar daca acum 2 milenii stramosii tai au deportat de acolo pe majoritatea stramosilor mei. Noi am revenit in patrie, fapt unic in istorie, de care n-a fost in stare nicio alta natiune. Un asemenea popor nu poate fi infrant.
Corneliu.

Lupta NS spunea...

Corneliu,
Continui sa debitezi in continuare niste mituri evreiesti nascute din sindromul Munchausen.
Majoritatea evreilor NU a fost deportata de catre romani. Evreii au fost o populatie ratacitoare si si-au parasit propriul pamant care nu era prea ospitalier.
Evreii de astazi au o MICA legatura biologica, NESEMNIFICATIVA, cu evreii biblici. Astazi sunteti o adunatura de rase si natii asa cum am spus, cu probe, in alt comentariu.
Veti fi infranti evreule! ארץ ישראל
are zilele numarate!
Pana cand va infrangem, scrie si tu numele acolo unde scrie Nume/URL , sa nu mai apara comentariul "Anonim". E mai ok asa.

Anonim spunea...

Hei, SoldatDac, nu stabilesti tu cine suntem noi, cum ne definim si care e patria noastra, mai cu seama ca ne esti esentialmente ostil. E o prerogativa exclusiva a noastra. Asa cum nimeni nu-ti poate impune sa nu te consideri dac, desi esti un amestec nedefinit din populatiile aduse de imperiul roman in locul unei mari parti a dacilor care au fost exilati, cu daci ramasi, slavi, cumani, unguri (si ei un amestec), tigani, tatari, greci, armeni si sa-mi fie scuzat daca am omis pe altii.
Iti place?
Consoleaza-te, foarte multe alte natiuni sunt la fel. De exemplu, turcii de azi. Si nu e nici un motiv sa fie desconsiderate, nefiind inferioare altora.
Inteleg de la tine ca esti si tu angajat in marea misiune impotriva noastra. Da-i inainte, "din greseala in greseala spre victoria finala!".
Si ca sa-ti vina mai usor cu replicile mele, ti-am ascultat sfatul cu numele.

Lupta NS spunea...

E adevarat, nu stabilesc eu cine sunteti voi, au stabilit asta deja testele ADN...... Tu stii la fel de bine, ba chiar muult mai bine cata legatura au evreii de astazi cu cei biblici doar ca nu o spui.

Pe cand noi, ei bine evreule, si poporul nostru s-a amestecat cu alte populatii ce s-au topit in imensitatea genotipului dac. "cumani, tigani, tatari, greci, armeni" s-au amestecat in sud si asta e vizibil. Nu ascundem sub pres mizeria.
Personal consider ca nu ne inrudim prea mult cu cei de acolo. O spun deschis. Nu cred ca suntem aceeasi natie. Desigur, exista si multe exceptii notabile.

Anonim spunea...

Da, romanule, vad ca esti expert si in genetica.
Nu stiu dece numesti "mizerie" amestecul cu anumite alte grupuri.
Ti-e rusine de acest fapt? Doar n-ai sa te gandesti la o epurare pe baza genetica?
Apropo, nu numai in sud sunt amestecuri notabile. Uita-te, de exemplu la moldoveni, cat de slavi sunt, pana si dupa fizionomie. Sunt si ei "mizerie"?

Lupta NS spunea...

Eu am spus doar de sud. Acolo avem probleme mari. In rest stam destul de bine. Moldovenii sunt romani adevarati si de admirat.
Nu incerca sa mergi mai departe cu prostiile tale iudeule.
Vreti sa aratam toti ca voi, o masa metisa. Dar asta nu se va intampla.

"Marele ideal al iudaismului este ca întreaga lume sa fie îmbibata cu învatatura iudaica si apoi, într'o Fraternitate universala a natiunilor, - de fapt într'un mai mare iudaism - toate rasele si religiile individuale sa dispara.("The Jewish World", 9 Februarie 1883)"

Anonim spunea...

Tu ai si stabilit ca probleme sunt numai in sud. Negi ca ar fi si in alta parte. Si ce te faci chiar si cu acele "probleme" recunoscute? Le lasi nerezolvate? Ca risca sa-ti vor impurifice tot neamul, care e dealtfel "reinrassig", sa nu-i fie de deochi.
Spune-mi, idealul pe care l-ai citat, de fraternitate a natiunilor ("imbibarea" de care vorbesti fiind o aiureala), ar fi un lucru atat de rau? Mai rau decat dusmania rasiala pe care tu si ai tai o promovati?
Iti multumesc ca m-ai numit iudeu. Imi face cinste. Si nu m-ar atinge nici una din poreclele antisemite care ar avea in ochii tai o valoare de invectiva.

Anonim spunea...

Soldatule Dac vad ca ai prea mult timp liber si incepi sa il irosesti cu corneliu asta. Nu vad rostul.

Anonim spunea...

SoldatDac, vad ca ti-a facut Rasburg (poate un fictiv) treaba, ca tu nu mai aveai ce sa-mi raspunzi.
Oricum, voiam sa nu mai continui disputa la acest material.
Dar vor mai fi si altele.

Anonim spunea...

Bai nene, sunt real, daca vrei te astept aici sa ne intalnim.;) Numai ca mie nu imi place vorbaria. Nu e productiva, asta e opinia mea.

Anonim spunea...

Alo! Domnu` jidan! Ce vrei de fapt? Sa ne convingi sa trecem la iudaism? Sa ne taiem de jur imprejur? Vezi ca nu tine manvra ta! Esti super tare! Stai si tastezi in fata calculatorului, si arunci cu cacat in altii! Nici macar nu ai curajul sa-ti spui numele real...Cum te cheama de iti e asa rusine?? leibovici? Rozenfeld?
Si apropo...ai spus ca sunteti acolo(israel) "acasa" la voi...Tu ce cauti aici???

Anonim spunea...

Unde se poate lua legatura cu Oganizatia Ku-Klux Clan anti tigani???

Lupta NS spunea...

Catre ultimul anonim.
Asteptam sa ne scrii. Poti lua legatura direct cu cei din conducere: Sergiu Florea si Carmen Bejan. Mult succes!!

Anonim spunea...

Problema e ca organizatii "anti rasiste" cu suport major jidovesc , fac mare tam tam in lume pe tema discriminarii cand apar astfel de ziduri . Cu exceptia aluia de la ei din tara , care este just. Scarboasa natzie.

Anonim spunea...

@ Cornel/Corneliu/whatever: "omule", obisnuieste-te cu ideea ca nu esti binevenit si nu mai incerca sa te faci placut in mod fortat... :D

Anonim spunea...

separarea saracilor de bogati sau nici macar e o prostie atata timp cat ramanem indiferenti si indolenti, nepasarea naste monstri satanisti si fascisti, nu tiganii sunt problema ci securistii, masonii, fortele oculte care duc lumea spre razboaie inventate din umbra, iar acest zid de separare din acest motiv este doar o prostie si o mizerie sociala, Romania Codexului Alimentarius si a Initiumului 2012, Bangladesul Europei este.Tara noastra folosita pe post de cobai, pacat de tigani, pacat de romani, ca nu stiu sa lupte pt drepturile lor si nici sa fie uniti, fara unitate suntem un popor usor de manipulat spre tot mai rau, spre moarte, bolaa si saracie.

Darius spunea...

Nu e vorba de separarea pe criterii de ierarhie socială sau rasială. Țiganii de acolo sunt o minoritate criminogenă. Localnicii se protejează cum pot. Din nefericire pentru ei, zidul nu îi va ajuta prea mult. Poate câteva arme...

Anonim spunea...

ideea e una si aceeasi: indiferent ce-or sa zica vreodata jidanii sionisti/fanatici dementi contemporani care se dau si acuma victime pe unde ajung, desi a trecut Holocaustul (chill out itzic), sau tiganii care se vor toti de la bogati la saraci discriminiati (asta la aoleulo, manca-ti-as) sau supremationisti albi care din doctirna nazista, fascista legionara etc. nu vad decat partea cu omorul si bataile si nu indeajuns partea cu sustinerea pe alte planuri a propriului popor, ideea e ca ciorile atata vreme cat nu-si vor scoate din apucaturile majore (asta ca sa nu zic din traditiile culturale) furtul,batutul si omorul, atuncia nu merita sa fie acceptati pe nicaieri niciodata. si noi romanii pur sange, ungurii, sasii, svabii etc. nu are sens sa ne facem iluzii cu faze de genu: "dar stai ba, ca mai exista si ciori din alea care nu-s naspa, gen madalin voicu sau marian vanghelie." si sa toleram orice magarie sub deviza "e las ca tot oamenii sunt si aia." succesul unora nu inseamna ca trebuie ca noi sa inghitim kktul majoritati.

Anonim spunea...

Pacat totusi ca nu au copiat in detaliu modelul israelian, acolo zidul are 8 metri inaltime si dispune si de alte imbunatatiri :))

Unknown spunea...

Nu mai tine cu vorbaria! Trebuie sa facem ceva cu tiganii si asta in cel mai scurt timp.Deja sunt infiltrati in structuri politice si din pacate politicienii conduc aici,chiar daca sunt niste nulitati. Vezi Nastase,Voiculescu,Iliescu,Vanghelie,Antonescu(Cacarau)si multi altii.Haidati sa organizam comandouri si sa-i exterminam,pana nu e tarziu.Asta pentru copii nostri,pentru tara noastra!

Anonim spunea...

Dnlor, Cornelius&Anonimus,lansati sageti veninoase,uzitand momentele de slabiciune,manifestate in Romania post-decembrista.
O tactica simbiotica a judaismului mondial,tradusa prin divide et impera de toti agentii dvs,cautand fisurile ''zidului''celor ce impartasesc alte opinii decat cele stipulate de dvs.
Contrar elementului de constructie israelit,unde va exprimati doleantele,noi nu vom ''plange'',regretandu-ne convingerile.
Gravitatea problemelor ce succed intr-un tempo rapid,revelatia adevarului trist,reprezinta probe indubitabile !
NederDac

Dapyx spunea...

@NederDac,
Corneliu și Anonim sunt una și aceeași persoană. Jidan din Israel, o veche cunoștință de-a noastră. :D

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”