Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 23 ianuarie 2009

UDMR se strecoara la guvernare


Cei ce s-au bucurat ca am scapat de participarea UDMR la guvernarea actuala, s-au grabit. UDMR-ul se taraste spre ciolan si li se intinde mana...

La investirea Guvernului, presedintele Traian Basescu se declara multumit de faptul ca Executivul Boc este "primul guvern pur romanesc", aluzie la faptul ca UDMR nu va mai fi la guvernare.
Pana una-alta, sprijiniti de PD-L, unii membri ai formatiunii lui Marko Bela au fost numiti consilieri personali ai premierului. Altii au fost pusi in fruntea unor agentii guvernamentale. In teritoriu, se preconizeaza deja cateva aliante locale ce ar putea aduce Uniunii pastrarea unor posturi de subprefecti sau de functii la nivelul serviciilor deconcentrate. Miza pentru PD-L este pe masura: sprijin parlamentar al Uniunii pentru unele propuneri legislative, dar si castig electoral in randul comunitatii maghiare in perspectiva alegerilor prezidentiale din toamna acestui an, precizeaza Antena 3.
Semnalul pastrarii aproape a Uniunii a fost dat chiar de catre Cotroceni care l-a numit pe fostul senator Peter Eckstein Kovacs consilier prezidential pentru problemele minoritatilor. Pana acum, seful statului nu a mai avut un consilier pentru problemele minoritatilor. Ideea i-a fost propusa lui Traian Basescu de catre UDMR inca din 2007. La acea data era vehiculat pentru acest post inclusiv numele pastorului Laszlo Tokes.
La nivelul Parlamentului, UDMR detine, in baza algoritmului politic, presedintia a doua comisii parlamentare si mai multe posturi de vicepresedineti si secretari de comisii. Comisia pentru Drepturile Omului de la Senat este condusa de Gyorgy Frunda, in timp ce la negocierile de la Camera Deputatilor, membrii Uniunii au obtinut sefia comisiei pentru Politica Externa, prin fostul ministru Laszlo Borbely.
Numirile de la Guvern au adus cu ele si cateva surprize. Premierul Emil Boc l-a numit pe Pal Peter, membru al UDMR Cluj, in functia de secretar personal in cadrul Cancelariei primului-ministru. Pal este unul dintre actionarii grupului Energobit, companie implicata in comertul "baietilor destepti" cu energie, grup care s-a ocupat printre aletele cu asigurarea iluminatului palatului victoria in perioada cabinetului Tariceanu.
Aflata in subordinea Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) a cunoscut si ea o rocada udemerista. Primul -ministru a dispus inlocuirea lui Jozsef Birtalan, cu Szakal Andras Zsolt, fost subprefect al judetului Brasov si candidat UDMR pentru Camera Deputatilor la ultimele alegeri parlamentare. Noul demnitar va avea functia de ministru cu rang de secretar de stat. De altfel, Szakal Andras Zsolt a recunoscut ca pentru aceasta nominalizare a beneficiat de sustinerea presedintelui PD-L Brasov, George Scripcaru.
La Departamentul pentru Relatii Interetnice, o alta structura aflata in subordinea premierului, udemeristul Marko Attila conduce inca aceasta institutie si pare ca va fi confirmat si in noua guvernare.
La fel si in teritoriu
In teritoriu, UDMR are sanse de a-si pastra cateva posturi de subprefecti si oameni in servciile descentralizate, negocieri de acest fel fiind purtate cu PD-L la nivelul judetelor Cluj, Covasna, Harghita si Hunedoara. Ei au de-a face cu opozitia PSD care ar dori ca UDMR sa fie lasata complet "pe dinafara" in materie de functii de conducere in administratia locala.
La Cluj, udemeristii locali poarta negocieri cu cei din PD-L, oferind voturile comunitatii maghiare pentru candidatul democrat-liberal la primaria resedintei de judet. In schimb ei vor garantii pentru pastrarea intelegerii cu PD-L din varalui 2008, in urma careia UDMR detine un post de viceprimar, unul de vicepresedinte al Consiliului Judetean si un subprefect, la care se adauga o serie de conduceri ale serviciilor descentralizate.
La Hunedoara, tratativele pentru pastrarea in functia a subprefectului Uniunii, Attila Deszi, au esuat, cei din PD-L numindu-si proprii oameni in aceste posturi. Discutiile continua pe marginea functiilor de la directiile judetene. La nivelul judetelor Covasna si Harghita, liderii PD-L si PSD ar fi de acord sa cedeze Uniunii un post de subprefect, la schimb cu un post de viceprimar. Sursa: Ziare.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”