Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 16 februarie 2009

Atrocitatile khmerilor rosii ajung in fata justitiei, dupa 30 de ani


La 30 de ani dupa indepartarea de la putere a khmerilor rosii, un tribunal cambodgian cu participare internationala va incepe marti sa judece pe un prim suspect pentru atrocitatile comise in numele unei revolutii comuniste.

Cambodgienii vor putea urmari procesul la televizor, un moment foarte asteptat fiind sosirea fostului tortionar-sef, Kaing Guek Eav (foto), supranumit Duch, in boxa acuzatilor, relateaza AFP, citata de NewsIn.

Cea de marti va fi o audienta preliminara, care are obiectivul de a fixa anumite proceduri, dezbaterea de fond fiind prevazuta dupa a doua jumatate a lunii martie, potrivit curtii.

Regimul ultracomunist al khmerilor rosii, care a guvernat intre anii 1975 si 1979, a instaurat teroarea in Cambodgia, mutand locuitorii de la orase inspre sate, extenuand populatia prin munca fortata si eliminandu-i sistematic pe toti "tradatorii Revolutiei". Circa doua milioane de persoane au murit in aceasta perioada sumbra a istoriei secolului al XX-lea.

Personajul principal al acestui proces, Duch, in varsta de 66 de ani, este cunoscut si sub numele de Tuol Sleng, dupa un centru de interogare organizat intr-un fost liceu din Phnom Penh, undepeste 12.380 de persoane au fost torturate si apoi omorate in cadrul unor vaste epurari comise de echipa lui Pol Pot, aflata la putere.

Dictatorul cambodgian, considerat criminalul secolului, a instaurat asa-numitul "comunism al epocii de piatra", care avea in vedere desfiintarea oraselor si construirea unui stat agrar.

Acuzatul, fost profesor de matematica ce s-a convertit la crestinism in anii '90, va fi judecat in special pentru crime de razboi si impotriva umanitatii. Arestat in 1999 de autoritatile cambodgiene, el a fost transferat in 2007 la un tribunal special, sub egida ONU, la Phnom Penh. Duch risca cel mult inchisoarea pe viata, deoarece curtea a exclus pedeapsa cu moartea.

Tribunalul ii va judeca si pe alti patru oficiali din regimul lui Pol Pot, cu varste cuprinse intre 76 si 83 de ani, dar multi cambodgieni se tem ca acestia vor muri inainte ca justitia sa se pronunte in cazul lor.
Sursa: Ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”