Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 16 februarie 2009

Wikipedia, o enciclopedie a erorilor


In doar cativa ani, Wikipedia, o enciclopedie la care oricine poate contribui, indiferent de nivelul de pregatire, a ajuns in topul celor mai vizitate 10 siteuri. Internautii iau de bune toate informatiile gasite aici.

Stiti, insa, de pilda, ca, potrivit Wikipedia, Margaret Thatcher a fost personaj fictiv timp de o luna si jumatate? Daily Mail exemplifica felul in care oricine poate intra pe aceasta enciclopedie si schimba datele dupa bunul plac. Se ofera exemplul unui coleg de partid al lui David Cameron, liderul conservatorilor britanici, care a schimbat, zilele trecute, pe Wikipedia, data mortii artistului renascentist Titian, in asa fel incat sa se potriveasca cu declaratiile lui Cameron. Intr-o confruntare verbala cu premierul britanic Gordon Brown, David Cameron a spus ca Titian nu a murit la 90 de ani, asa cum sustinea rivalul sau laburist, ci la 86. Chiar daca exista controverse cu privire la varsta la care a decedat artistul, versiunea "acceptata" pana atunci de mai toti, inclusiv Wikipedia, era de 90 de ani. In doar cateva minute, insa, conservatorul zelos a schimbat adevarul pe Wikipedia, dandu-i dreptate lui Cameron. "Nu e un paradox, atunci, de ce ne intoarcem mereu la Wikipedia in cautarea adevarului suprem?", se intreaba cotidianul britanic. Conform acestuia, nu mai putin de 100.000 de pagini ale acestei enciclopedii virtuale sunt sabotate, ceea ce face ca sansele de a da peste neadevaruri sa fie foarte mari. Tocmai de aceea, din ce in ce mai multi profesori din regat interzic elevilor sa-si adune informatiile de pe Wikipedia. Sursa: Ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”