Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 6 februarie 2009

Cel mai tânăr parlamentar elveţian: „Mulţi români ne-au avertizat asupra problemelor pe care le pot crea ţiganii“


Lukas Reimann, membru al partidului radical elveţian SVP, vorbeşte pentru Cotidianul despre temerile elveţienilor referitoare la imigranţii români şi despre dorinţa de a impune măsuri speciale în privinţa ţiganilor.

De ce pledeazăPartidul Poporului Elveţian (SVP) pentru un răspuns negativ la referendum referitor la extinderea liberei circulaţii pentru români şi bulgari?
Libera circulaţie a persoanelor înseamnă imigraţie necontrolată. Chiar dacă nu va avea un contract de muncă, orice cetăţean european va avea dreptul să vină în Elveţia pentru a-şi căuta de lucru. Iar un stat mic ca Elveţia nu va mai putea decide câte şi ce fel de persoane vin pe teritoriul său. Acest fapt va avea efecte negative asupra pieţei muncii, asupra prosperităţii şi stabilităţii întregii ţări.

Unul dintre afişele folosite de SVP în campanie înfăţişează trei corbi care ciugulesc din Elveţia.
Preşedintele partidului, Toni Brunner, a explicat că aceste păsări sunt agresive, lacome şi hoaţe şi că ele reprezintă tot ceea ce dăunează ţării. Cum a fost primită această campanie în Elveţia?
Noi dorim doar un sistem flexibil de imigraţie care să ne permită să stabilim cine şi în ce condiţii emigrează în Elveţia. În caz contrar, unii vor profita fără scrupule de ţara noastră şi mai ales de sistemul de asistenţă socială. Corbii de pe afişe reprezintă presiunea la care suntem supuşi de Bruxelles şi dorinţa noastră de a rezista.

Mulţi români au fost iritaţi şi au văzut conotaţii rasiste în aceste afişe. Cum comentaţi?
Cer scuze dacă mesajul afişelor a fost înţeles greşit în România. Eu cred că românii sunt inteligenţi, muncitori, entuziaşti şi simpatici, aşa cum au demonstrat la Campionatul European de Fotbal de anul trecut. Trebuie să menţionez însă că mulţi români ne-au avertizat asupra problemelor pe care le pot crea ţiganii. Iar ei cunosc aceste probleme mult mai bine decât noi, şi de aceea eu iau avertismentele lor în serios.

Aripa tânără a SVP a pus semnul egal între emigranţi şi infractori. Sub sloganul „Nu pentru libera circulaţie a infractorilor“, un afiş prezintă doi hoţi români care fură dintr-o casă elveţiană. Credeţi că va creşte infracţionalitatea în Elveţia din cauza românilor şi a bulgarilor?
Afişul respectiv a rămas doar la stadiul de propunere şi nu a mai fost folosit în campanie. Elveţienii se tem de bandele de infractori din Est şi mai ales de problemele pe care le-ar putea provoca ţiganii, în cazul în care toţi cetăţenii europeni vor putea intra nestingheriţi în Elveţia. De altfel, fostul ministru de Justiţie Christoph Blocher (vicepreşedinte al SVP) a propus un tratament special pentru ţigani, şi nu pentru români. Uitaţi ce se întâmplă acum în Italia şi în Spania. Aceste evenimente ne dau de gândit.

Comisia Europeană a avertizat Elveţia că riscă suspendarea din Schengen dacă restricţionează circulaţia românilor şi bulgarilor. Luaţi avertismentul în serios?
Ţara Cantoanelor este al doilea partener comercial al Uniunii Europene după SUA. Importurile noastre din UE sunt mai mari decât exporturile. Iar UE profită de acordurile bilaterale mult mai mult decât o facem noi. Înainte de orice referendum - aşa cum s-a întâmplat şi în Irlanda -, autorităţile europene vin cu ameninţări. Aceasta este propagandă pură.
Ştiu că Elveţia are nevoie de persoane calificate în sectoare precum agricultură, gastronomie sau construcţii. În aceste condiţii de ce vă este teamă de străini?
Nimeni nu neagă faptul că Elveţia are nevoie de forţă de muncă străină. Muncitorii din afară pot veni însă şi fără acest acord privind libera circulaţie a persoanelor. Între aceste două aspecte există o mare diferenţă: dacă se aprobă referendumul, orice cetăţean din UE va putea intra în Elveţia, iar noi nu vom avea nici un control asupra fenomenului. Sursa: Cotidianul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”