Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 6 februarie 2009

Eugène Terre'Blanche


Eugène Ney Terre'Blanche, născut în 31 ianuarie 1941, este un proeminent separatist alb, naţionalist bur şi lider al AWB, o mişcare politică albă din Africa de Sud.

Terre'Blanche s-a născut în oraşul Ventersdorp din Transvaalul de Vest, într-o familie afrikaneră, calvinistă şi conservatoare.

Tatăl său a fost un locotenent colonel în SADF (armata sud-africană), iar bunicul său a fost general în timpul războiului burilor.

Progenitorul numelui Terre'Blanche ("pământ alb" în franceză) a fost în regiune un refugiat huguenot francez numit Estienne Terreblanche din Toulon (Provence), Franţa, care a ajuns în colonia Capului în 1704. Numele Terreblanche şi-a păstrat în general forma originală deşi alte forme includ Terre'Blanche, Terre Blanche, Terblanche şi Terblans.

Terre'Blanche a excelat la şcoală şi a fost preşedintele societăţii de dezbateri în timpul şcolii la Ventersdorp, de asemenea era bun la sport. A fost căpitanul echipei de rugby a şcolii sale. Totodată, în timpul şcolii a fondat o organizaţie culturală.

Din 1985 până în 2004 Terre'Blanche, pe lângă responsabilităţile sale politice şi comerciale, a condus ferma familiei sale din Ventersdorp, pe care a moştenit-o în 1985 de la tatăl său.

În anii '60 Terre'Blanche s-a alăturat poliţiei sud-africane, fiind repartizat în cadrul Unităţii Speciale de Gardă, ce avea menirea să asigure paza membrilor guvernului.

A obţinut gradul de subofiţer brevetat şi în 1968 a fost angajat la biroul de recrutare al poliţiei din Pretoria, unde l-a întalnit pe Jan Groenewald. Groenewald dorea să intre în poliţie la acea vreme, a fost acceptat şi astfel el şi Terre'Blanche au devenit prieteni apropiaţi. Groenewald va deveni mai târziu unul din principalii săi colaboratori.

La începutul anilor '70, Terre'Blanche a lucrat scurtă vreme pentru Rondalia, o asociaţie turistică. Apoi a început să lucreze pentru Herstigte Nasionale Party (HNP) (Partidul Naţional Refondat), un partid ce se opunea reformelor apartheidului propuse de Partidul Naţional aflat la putere.

În alegerile generale din 1970, HNP nu a obţinut nici un loc în parlament, Terre'Blanche însuşi fiind candidat în estul Transvaalului. Astfel, în 1973, Terre'Blanche, Groenewald şi încă cinci afrikaneri au fondat Mişcarea Afrikaneră de Rezistenţă (Afrikaner Weerstandsbeweging) cunoscută în mod comun ca AWB, cu scopul de a milita pentru autodeterminarea afrikanerilor.

La mijlocul lunii mai 2008, a fost anunţată lansarea organizaţiei de tineret a AWB, Terre'Blanche fiind membru fondator.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Va veti mira, dar sunt de acord cu el. Si cand isi vor crea statul alb sper sa aiba suficienta prevedere de a nu include prea multi africani, caci altfel nu vor fi facut nimic.
Nu vreau sa zic ca de fapt acolo nici nu e locul lor, dar acum e mult prea tarziu sa se mai intoarca in Europa, patria lor istorica.

Anonim spunea...

Dupa acelasi model ar trebui si noi sa ne cream un stat numai al romanilor. Restrans teritorial cu maximum 16 milioane de locuitori, romani de sange. In orice caz trebuie sa renuntam la visele desuete legate de valea timocului, teritoriul pana la tisa, cadrilaterul, bucovina de nord, basarabia, tinutul hertei.

Anonim spunea...

Crezi, "biolog rasial", ca cineva ar putea abandona 4 milioane de romani care se afla azi intre granitele actuale ale Romaniei transferandu-i vecinilor si creind o noua problema nationala, de data aceasta cu insasi populatia romaneasca abandonata?
E o propunere halucinanta.

Lupta NS spunea...

Nu putem renunta la acei romani din Timoc. Trebuie sa ii ajutam sa aiba drepturile ce li se cuvin pentru ca sunt bastinasi acolo.
Teritoriul pana la Tisa nu mi-l doresc. Sunt prea multi unguri acolo. Nu e rentabil sa iei nu teritoriu pe care locuieste o populatie straina si ostila. Plus ca nu ai avea nici capacitatea si nici oportunitatea de a lua acele teritorii. Cred ca aici putem pune si Cadrilaterul pe acelasi plan.
Bucovina de nord, Basarabia, Tinutul Hertei sunt teritorii istorice romanesti locuite in majoritate de romani cum e Basarabia (de o buna calitate genetica) iar Bucovina de Nord are si ea multi romani acolo care trebuie sprijiniti sa nu se mai lase asimilati. Plus ca sunt convin ca ni se va ivi oportunitatea pentru acele teritorii. Trebuie sa credem in asta cu lipsa de indoiala a fanaticului si sa fim perseverenti in atingerea scopurilor noastre.
Nu iti inteleg strategia asta in care vorbesti numai despre renuntari. Sunt unele locuri in tara care sunt intr-adevar un pericol pentru genotipul romanesc pentru ca acolo populatiile sunt obisnuite cu mixajul, e vb de Oltenia de exemplu.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”