Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
sâmbătă, 7 februarie 2009
Diaconescu le raspunde parlamentarilor europeni: Romania nu recunoaste independenta Kosovo
Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, le raspunde eurodeputatilor care au cerut joi statelor UE sa recunoasca independenta Kosovo ca pozitia Romaniei in aceasta privinta ramane neschimbata.
Cu ocazia Conferintei de securitate de la Munchen, Diaconescu a explicat ca tara noastra nu recunoaste independenta provinciei, considerand ca Declaratia Unilaterala de Independenta din 17 februarie 2008 este contrara principiilor si normelor de drept international.
"Rezolutiile Parlamentului European au titlu de recomandare si nu genereaza obligatii statelor membre UE. Precizam ca pozitia Romaniei ramane aceeasi, respectiv de nerecunoastere a noului statut al provinciei Kosovo, considerand ca declaratia unilaterala de independenta din 17 februarie 2008 este contrara principiilor si normelor de drept international", se arata intr-un comunicat MAE, remis Ziare.com.
Din cele 27 de state membre ale UE, 22 au recunoscut independenta Kosovo, dar Ciprul, Spania, Grecia, Slovacia si Romania refuza, din solidaritate cu Serbia, pentru a nu crea un precedent.
Eurodeputatii au cerut joi, intr-o rezolutie fara caracter de constrangere pe care au adoptat-o cu 281 voturi pentru si 229 impotriva, celor cinci state membre UE care nu au recunoscut independenta provinciei Kosovo, sa faca acest lucru, Eurodeputatii "incurajeaza statele membre UE" sa recunoasca independenta Kosovo.
Kosovo, care si-a proclamat independenta pe 17 februarie 2008, a fost pana in prezent recunoscuta de 54 de state ale lumii. Sursa: Ziua.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”