Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 27 februarie 2009

Delir iredentist. Tokes: Vom reusi sa infaptuim autonomia ungururilor, a secuilor, a intregii Transilvanii


Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat vineri ca, in ciuda afirmatiilor presedintelui Traian Basescu despre autonomia teritoriala, sustine in continuare acest deziderat corelat cu notiunea de "eurotransilvanism".

"Sustinem dezideratul nostru pentru autonomia maghiarilor din Romania, inclusiv autonomie teritoriala pentru secuime si mai avem si ideea Transilvaniei, ma gandesc in termenul eurotransilvanismului (...) Comunismul a sters regiunile. Fiind membru al Europei Unite, ideea diversitatii in unitate ne da nadejdea ca vom reusi sa infiintam in cadrul regionalismului, potrivit subsidiaritatii regionale, sa infaptuim autonomia a ungururilor, a secuilor in special, a intregii Transilvanii, cum este in Voivodina, in Serbia", a afirmat el, citat de NewsIn.

"De ce sa nu ne gandim si alte forme si feluri de autonomie cum este si Spania, nu numai ungurii, ci mai multe regiuni pot dobandi un fel de autonomie dupa vointa lor politica", a adaugat el.

Cat priveste alegerile pentru PE, Tokes nu a negat ca este deschis pentru o colaborare cu CNS si PCM pentru desemnarea celui de-al patrulea loc pe lista comuna a UDMR-CNMT, mai ales ca aceasta pozitie se poate dovedi eligibila.

In privinta colaborarii cu UDMR, Tokes a subliniat ca, dupa o perioada in care Uniunea s-a indepartat de programul sau initial, acum "si-a revizuit politica" si a revenit la "fidelitate fata de alegator".
Tokes a mai propus ca presedintii Romaniei, Traian Basescu, si Ungariei, Laszlo Solyom, sa patroneze impreuna comemorarea a 20 de ani de la evenimentele din Timisoara anului 1989.

"Avem ideea ca presedintii Ungariei si Romaniei sa-si asume un rol simbolic de patronaj principal asupra evenimentelor din Timisoara. Aceasta ne-ar uni - pe romani si maghiari. Sa ne dam seama ca sunt mai multe lucruri care ne unesc decat cele care ne despart", si-a expus Tokes ideea pentru aniversarea celei de-a 20-a comemarii a evenimentelor de la Timisoara, din decembrie 1989.

Tokes a facut aceste mentiuni in contextul in care a precizat unul dintre motivele pentru care ar fi cautat prilejul de a se intalni cu seful statului. El a precizat insa ca, desi a venit vineri la Bucuresti, nu a putut stabili o intrevedere cu Traian Basescu. Sursa: Ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”