Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 3 februarie 2009

Israelul va plati familiei cameramanului britanic ucis in 2003 in Fasia Gaza 1,5 milioane de lire sterline


Familia cameramanului britanic James Miller, ucis de un soldat israelian in timp ce filma un documentar, in 2003, in Fasia Gaza, va primi de la statul Israel 1,5 milioane de lire sterline, informeaza cotidianul The Guardian, citat de NewsIn. 

Suma, care a fost initial confidentiala, este cel mai mare ajutor financiar acordat de Israel unui cetatean strain. Familia victimei a acceptat suma. "Familia lui James Miller confirma acceptarea sumei, care, spun ei, dupa cinci ani jumatate, este probabil gestul cel mai apropiat de a admiterea vinovatiei din partea israelienilor", a spus un reprezentat al familiei.Guvernul israelian a oferit, in prima faza, 1,8 milioane de dolari, in aprilie 2008, insa familia camaramanului ucis au refuzat-o, calificand gestul drept un "tertip" in vederea amanarii procesului ce urma sa inceapa in luna mai anul trecut. Ministerul israelian al Apararii a declarat ca soldatii au deschis focul pentru a se apara de atacul declansat de tancurile palestiniene, in timpul cautarii tunelurilor din Rafah, de la granita de sud a Fasiei Gaza cu Egiptul. Oficialii israelieni au declarat ca barbatul in varstă de 34 de ani ar fi putut fi impuscat de la spate de un soldat palestinian, dar testul balistic cerut de familie a demonstrat ca impuscatura care l-a ucis pe cameramanul James Miller provenea de la o arma israeliană. James Miller se afla in Gaza pentru a filma documentarul "Death in Gaza", pentru postul american HBO. Filmul a castigat trei premii Emmy si un trofeu Bafta in 2005. Cameramanul a fost ucis la doar o luna dupa Tom Hurndall, un student londonez in varsta de 22 de ani, ucis tot in Rafah. Tom Hurndall a decedat la un spital din Londra, dupa noua luni de coma, iar soldatul implicat in moartea lui a fost gasit vinovat de crima fara premeditare de un tribunal militar israelian. Sursa: Ziua.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”