Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 21 februarie 2009

Liderul sarbilor bosniaci cere referendum pentru dreptul la secesiune


Liderul sarbilor bosniaci, Milorad Dodik, a spus sambata ca nu va mai participa la negocierile pentru reforma constitutionala din Bosnia, care au loc sub egida UE, daca dreptul entitatii sale la secesiune nu este recunoscut, relateaza AFP.

"Daca nu accepta acest lucru, nu voi mai participa la negocieri", a spus Dodik.

Oficialul sarb bosniac a facut aceste declaratii chiar inainte de a patra intalnire cu oficialii entitatilor croata si musulmana din Bosnia - Dragan Covic si Sulejman Tihic - pentru reformele cerute de UE.

Dodik a spus ca le va cere celor doi sa accepte includerea in noua Constitutie a dreptului entitatilor etnice teritoriale la "autodeterminare privitoare la secesiune" printr-un "referendum organizat la trei ani dupa adoptarea noii Constitutii".

Dodik a parasit reuniunea dupa o ora de dezbateri, spunand ca partenerii sai nu i-au acceptat cererile si ca si-a pierdut credinta in Bosnia.

Cele trei comunitati din Bosnia au inceput in noiembrie negocieri la cererea UE, mai ales pe tema Constitutiei. Negocierile sunt ferm sustinute de Bruxelles, care doreste ca Bosnia sa-si consolideze institutiile centrale, inainte de a putea adera la UE. Sursa: Ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”