Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 27 februarie 2009

Filmul saptamanii: NAPOLA (2004)



Asa cum v-am obisnuit, nu o sa va spunem prea multe despre actiunea filmului, lasandu-va voua placerea de a descoperi povestea.
Actiunea filmului de saptamana aceasta se petrece in anul 1942 si este povestea tanarului Friedrich Weimer, un adolescent german, care isi dovedeste aptitudinile fizice la competitiile de box. Asa ajunge sa fie recrutat pentru NaPolA (vezi mai jos materialul lui Eiserne Kreuze 88). Cu toata opozitia tatalui, Friedrich pleaca spre locul unde isi doreste atat de mult sa ajunga incat modifica semnatura parintelui...
Filmul este o productie germana a anului 2004, in regia lui Dennis Gansel. Actori: Max Riemelt (personaj principal), Tom Schilling, Devid Striesow, Joachim Bissmeier,Justus von Dohnanyi.
Un film ce nu trebuie ratat!

NAPOLA sau NPEA (Nationalpolitische Erziehungsanstalt = Institutie de Educare National-Politica) si AHS (Adolf Hitler Schulen)

Au existat peste 40 de astfel de scoli pe vremea celui de-al Treilea Reich. Toate aveau scopul de a crea viitoarea elita politica si militara a viitorului imperiu, care trebuia sa dureze 1000 de ani.
Infiintate inca din 1933, sub conducerea lui Joachim Haupt, ele aveau la baza scolile imperiale germane de cadeti, si doar unul din cinci aplicanti erau primiti. Se acceptau doar baieti cu varsta cuprinsa intre 10 si 18 ani (mai tarziu s-au facut si 4 scoli pentru fete) membri ai Hitler Jugend, cu origini rasiale pure, constitutie fizica si nivel intelectual peste medie. Regimul militar prusac si strictetea antrenamentului, faceau ca dupa sase ani, doar o treime din elevi sa reuseasca absolvirea. In curricula se punea accent mai ales pe educatia fizica, studiul despre rasa si despre politica.
Din anul 1936, SchutzStaffel preia conducerea NPEA prin Gruppenführer August Heissmeyer, iar in 1944 ele vor pica sub comanda insasi a Reichsführer SS Heinrich Himmler.
In urma preluarii scolilor NAPOLA de catre SS, in ianuarie 1937, vor lua nastere Scolile Adolf Hitler (AHS). Acestea din urma erau controlate direct de NSDAP, iar cei admisi erau doar baietii din HJ care s-au evidentiat prin perfomante exceptionale si si-au dovedit capacitatile de lideri.
Sa fi primit in una dintre aceste scoli insemna o mare oportunitate si o realizare in sine, pentru ca orice absolvent avea automat cele mai bune perspective in viitoarea cariera indiferent de domeniul ales. (Un material de Eiserne Kreuze 88)

Descarca filmul (CD1)
Descarca subtitrarea română (CD1)
Descarcă filmul (CD2) Descarcă subtitrarea română (CD2)

2 comentarii:

Anonim spunea...

uau! super film, adevarat. rubrica asta este bine venita. felicitari pentru asta si pentru tot ceea ce faceti baieti. sunt alaturi de voi!
88! ;)

Anonim spunea...

Interesant, l-am vazut acum vreo luna pe ProTV parca... Interesant

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”