Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 17 februarie 2009

Serbia e pe cale sa piarda si Voivodina


La un an de la declararea ilegala a independentei Kosovo, regimul secesio­nist de la Pristina se confrunta cu falimentul generalizat al economiei locale si intensificarea violentelor indreptate impotriva minoritatilor nationale din regiune. Integritatea Serbiei este amenintata acum si de activarea focarului separatist din Voivodina. Formatiunile secesioniste de aici vor sa impuna federalizarea de facto a Serbiei prin adoptarea unui controversat statut de autonomie. Gruparile teroriste albaneze au declansat un nou val de atentate impotriva civililor sarbi din Kosovo si Presevo.


Voivodina, provincie autonoma multietnica aflata la granita cu Ungaria, Croatia si Romania, a aprobat anul trecut o revizuire a statutului sau, care ii extinde semnificativ autonomia, informeaza Tanjug. Conform recensamintelor oficiale, populatia Voivodinei este majoritar sarba, dar peste o treime dintre locuitorii sai apartin mai multor minoritati nationale, inclusiv maghiari, slovaci, croati, ruteni si romani, care sunt in numar de 34.000. Un proiect adoptat de parlamentul local acorda mai multa autonomie Voivodinei, care, printre altele, va putea sa aiba reprezentanti in strainatate si sa incheie acorduri internationale. De asemenea, s-a mai discutat si posibilitatea deschiderii unei Cancelarii a Voivodinei la Bruxelles, actiune considerata de criticii documentului un pas in realizarea intentiilor de dobandire a statalitatii provinciei. Optzeci si noua de deputati au votat in favoarea adoptarii textului, 21 impotriva si niciunul nu s-a abtinut. Parlamentul regional de la Novi Sad numara 120 de membri. Sursa: Ziua.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”