Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 3 februarie 2009

Traian Basescu declara la Budapesta ca Tinutul Secuiesc nu va capata autonomie niciodata


Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Budapesta, ca Romania nu va acorda niciodata autonomie Tinutului Secuiesc deoarece, prin Constitutie, este definita ca un stat unitar suveran, in schimb sustine drepturile individuale ale minoritatilor, potrivit NewsIn. 

Intrebat de un jurnalist maghiar cand va fi conferita autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, presedintele Traian Basescu a raspuns ca termenul cand acest lucru s-ar putea intampla este niciodata. "Acesta este niciodata, pentru ca Romania este definita ca stat unitar suveran si nu cred ca vreun politician roman ar avea o alta abordare decat Constitutia", a declarat presedintele Traian Basescu la finalul unei intrevederi cu omologul sau maghiar la Palatul prezidential din Budapesta.
Seful statului a subliniat faptul ca Romania nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minoritati, dar, in schimb, Romania sustine fara rezerve drepturile individuale. Basescu a aratat ca minoritatile recunoscute oficial in Romania au dreptul de a studia in limba materna, de a-si pastra cultura si de a fi reprezentata politic in Parlament. Pe de alta parte, presedintele Basescu a declarat ca este un "sustinator fervent" al sporirii autonomiei locale in mod egal pentru toti cetatenii Romaniei. "Eu consider ca, in mod egal, toti cetatenii Romaniei, indiferent de nationalitate, au nevoie de un grad ridicat de autonomie", a declarat presedintele. La randul sau, presedintele Ungariei a sustinut ca relatiile dintre Romania si Ungaria sunt bune, dar acest fapt nu inseamna ca cele doua state nu pot avea opinii diferite. Solyom a aratat ca Ungaria nu pune la indoiala faptul ca politica Romaniei in privinta minoritatilor corespunde normelor europene. Presedintele ungar a aratat ca unele state europene precum Finlanda sau Spania recunosc drepturi colective pentru minoritati, iar altele, ca si Romania, sustin drepturile individuale. "In mod practic, autonomia culturala este recunoscuta si de Romania, diferenta este ca Romania nu o recunoaste ca un drept colectiv, ci ca un drept individual", a aratat Solyom. Acesta a spus ca este dreptul suveran al fiecarui stat de a recunoaste sau nu principiul drepturilor colective, ceea ce nu inseamna ca Ungaria nu va continua sa sustina autonomia teritoriala a minoritatii maghiare din Romania in cadrul limitelor impuse de Constitutia romana. Sursa: Ziua.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”