Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 8 martie 2009

Bushido: cultura samurailor


La fel ca pentru majoritatea tarilor, istoria Japoniei nu a fost deloc una linistita, ci invaluita in dezastre si razboaie interminabile. Tara era controlata de mai multe clanuri sau capetenii ale acestor clanuri, care se aflau in lupta continua, pentru fiecare bucatica de pamant. In urma cu mai bine de 2000 de ani Japonia a dus lupte grele in China si Coreea, in urma carora au cunoscut si dezvoltat tehnicile artelor martiale. Nu dupa mult timp au fost “creati” si samuraii, care intre secolele al IX-lea si al XII-lea formau deja o clasa sociala de sine statatoare.

'Samurai', este un termen folosit in Japonia pre-industriala, pentru a desemna indivizi apartinand nobilimii militare. Cuvantul este derivat din verbul japonez 'saburau' (de unde a aparut si numele masculin "Saburo"), insemnand 'a servi'. Literar, samuraiul era servitorul unui nobil.

Denumirea reprezinta totodata razboinicul medieval caruia i s-a atribuit statutul de model suprem. Acestia erau vasali directi ai shogun-ului. Ca subordonati, ei datorau superiorului lor fidelitate neconditionata si asistenta armata de cate ori era necesar. La incheierea bataliilor samuraii erau recompensati cu terenuri sau diverse functii la curtea regala. Experti in lupta cu sau fara arme, stapaneau foarte bine tehnicile prin care determinau inamicii sa devina adversari slabi.

Armura de lupta a samurailor era compusa din casca din metal, platosa pentru protectia pieptului si alte piese metalice, pentru protectia umerilor si a bratelor. Samuraii timpurii aveau in dotare doar arc cu sageti si luptau de cele mai multe ori calare. Insa spre secolul XIII-lea, in urma unui razboi cu mongolii, au fost nevoiti sa se adapteze si sa isi modifice strategia de lupta. Astfel, s-a renuntat in mare parte la lupta cu caii si s-a trecut la dezvoltarea unui stil individual de lupta, corp la corp.

Pe langa arc si sageti, samurailor nu le lipseau niciodata cele doua sabii legendare. Fiecare purta doua sabii, una lunga numita katana si una scurta numita wakizashi. Katana a facut istorie si reprezinta una din cele mai bune arme ale acelor secole. Lupta cu aceasta sabie se rezuma la un singur atac, de cele mai multe ori urmat de moartea adversarului.

Inainte de inceperea luptei, samuraiul cel mai temerar provoca la lupta un razboinic, de rang cat mai inalt, din tabara adversa. Adesea, in cazul infrangerii aveau loc sinucideri colective, sefii de clan obligand sute de razboinici, vasali si servitori sa isi puna capat zilelor. In unele cazuri, pentru a oferi un exemplu generatiilor ulterioare, sinuciderile erau indeplinite la nivel de spectacol .

Prizonierului de rang inalt i se permitea sa compuna un poem de adio, care apoi era trimis ca amintire familiei lui, impreuna cu capul sau cenusa prizonierului. Ceremonii religioase se oficiau in cinstea celor cazuti in lupta.

Tot intre secolele al IX-lea si al XII-lea in cultura samurailor s-a dezvoltat asa-numitul “Bushido”. Bushido reprezinta “codul razboinicului” sau tilul de viata al samurailor. Acesta era influentat de cultura Zen si Confucianism, fiind o imbinare a celor doua tipuri de gandire. Acest cod pune accent pe loialitate, sacrificiu de sine, dreptate, puritate, modestie, onoare si afectiune. Toate lucrurile care alcatuiau codul samurailor erau simple, dar in timp au reusit sa creeze un stil de viata si sa calauzeasca o civilizatie care cunostea vremuri foarte grele, intesate de razboaie sangeroase.

Cuvantul unui samurai care respecta acest cod valora mai mult decat orice contract. Acesta isi ducea la indeplinire fiecare misiune si in cazul in care esua prefera moartea, considerand ca acesta era cel mai potrivit pret, pentru a 'rascumpara' o astfel de greseala.

Poate cel mai renumit samurai al tuturor timpurilor, Miyamoto Musashi (1584-1645), s-a nascut intr-o familie de samurai din Mimasaka. Legendele spun ca el nu facea niciodata baie, pentru a nu fi surprins fara arme. La varsta de 13 ani a avut primul sau duel, iar pana la 30 de ani invinsese mai mult de 60 de luptatori.

Celebritatea sa nu s-a datorat insa doar acestui lucru. El este maestrul incontestabil si inventatorul stilului de lupta cu 2 sabii, denumit altadata Niten Ichi Ryu. Tot el a intemeiat “Scoala celor doau ceruri”, unde ani de-a randul a initiat ucenicii in acest stil de lupta. Legenda sa l-a inspirat pe nuvelistul Eiji Yoshikawa cand a scris “Musashi”, roman care mai tarziu va fi inspirat filmele 'Samurai Trilogy'.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”