Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 14 martie 2009

Generalul Plesita, scos de sub urmarire penala in dosarul “Europa libera”


Incredibil, dar real: temutul tortionar Nicolae Plesita a scapat inca o data de bratul lung al Justitiei, dupa ce Parchetul General i-a dat NUP, pe sest, nu demult, in celebrul dosar "Europa Libera".

Salvat de Tudor Postelnicu

Nicolae Plesita, fost sef al DIE, omul care l-a angajat pe Carlos Sacalul pentru a lichida oponenti ai regimului Ceausescu si care a pus la cale atentatul cu bomba de la sediul Europei Libere, in 1981, a scapat basma curata. El a "fentat" acuzatiile de omor deosebit de grav, tentativa de omor deosebit de grav, vatamare corporala, lipsire de libertate in mod ilegal, rapire de persoane, fals in inscrisuri oficiale, uz de fals etc. Informatia a fost confirmata pentru Q Magazine de catre procurorul militar gen. Dan Voinea, fost, pana de curand, procuror sef adjunct la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului instantei supreme. Dan Voinea este magistratul care a instrumentat dosarul "Europa libera" si afirma ca erau destule probe care atestau vinovatia lui Plesita: "Ma refer in primul rand la existenta planului concret de masuri privind aruncarea in aer a sediului postului de radio amintit, maltratarea unor disidenti care criticau regimul samd. Problema a aparut in momentul in care s-a impus anchetarea lui Tudor Postelnicu, fost sef al Securitatii, care avea legatura cu acest dosar. Numai ca Postelnicu devenise, intre timp, civil, astfel ca, tot dosarul a trebuit, din acest motiv, sa fie scos, anul trecut, de sub incidenta justitiei militare si trimis la Parchetul General. O practica, intre noi fie vorba, pe care numai in Romania o intalnesti, aceea de a scoate un lot intreg de oameni din ancheta militara daca intre ei apare macar un singur civil. Acolo, la parchetul civil, lucrurile au mers repede, in sensul ca un procuror a rasfoit dosarul si, recent, s-a decis neinceperea urmaririi penale in cazul lui Plesita. Motivele pentru care aceasta solutie nu s-a facut publica imi scapa si nu doresc sa comentez mai mult" a declarat Voinea pentru Q Magazine.

La 80 de ani, are o pensie de 65 de milioane de lei
Urmarirea penala a lui Plesita a inceput in 1997, a fost intrerupta intre 2000-2004 si reluata acum doi ani. Pe parcursul audierilor, Plesita a parut extrem de relaxat in compania procurorilor, dupa cum relata presa vremii, si nu o data i-a avertizat, chiar, ca au de a face cu un personaj cu patru decenii de activitate in domeniul contraspionajului. In 2005, generalul a mai scapat de o urmarire penala, dupa ce relatase la un post TV despre modul in care tortura detinutii politici, in fostul regim, procurorii considerand ca propriile marturisiri nu sunt probe concludente. In prezent, Plesita, in varsta de 80 de ani, traieste dintr-o pensie de cca.65 de milioane de lei, intr-o casa din Curtea de Arges, impreuna cu fiul sau. Fostul tortionar are probleme de sanatate din cauza unor afectiuni ale picioarelor, dar continua sa le supravietuiasca celor mai multe dintre victimele sale de odinioara. Sursa: qmagazine.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”