Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 20 martie 2009

ONU: Israelul e vinovat de crime de razboi in Gaza


Un membru al comisiei de investigatii al ONU, pe probleme de drepturile omului, a afirmat ca ofensiva israeliana din Gaza pare a fi o crima de razboi grava.

Richard Falk, anchetatorul organizatiei internationale pentru teritoriul Palestinian, a declarat ca armata trebuie sa faca diferenta intre populatia civila si tintele militare, conform Conventiei de la Geneva, informeaza Reuters.

"Daca acest lucru este imposibil, atunci lansarea unui astfel de atac constituie o crima de razboi grava, care incalca legislatia internationala. Pe baza datelor colectate din Gaza, putem ajunge la aceasta concluzie", a declarat Falk.

Raportul reprezentantului ONU coincide cu cel publicat de centrul palestinan pentru drepturile omului, atestand ca din cei 1.434 de palestinieni ucisi, 960 erau civili.

In acelasi timp, Israelul, care a pierdut 13 oameni in conflictul armat, acuza luptatorii Hamas ca au folosit populatia civila drept scut uman. Reprezentantul ONU a declarat ca aceasta afirmatie trebuie verificata de catre observatorii internationali.

"Atacurile israelienilor reprezinta un asalt masiv asupra unei asezari dens populate, in care civilii au fost tinta unei forme inhumane de conflict care ucide, mutileaza si provoaca traume psihice. Din cauza faptului ca granitele erau inchise, populatia civila nu avea nicio sansa sa scape din acest conflict", a adaugat Falk.

Acesta a concluzionat ca acest fapt constituie o crima impotriva umanitatii, deoarece civilii nu aveau nicio posibilitate de a scapa de atacurile armate.

De asemnea, la ancheta care va urma vor cantari foarte mult atacurile israeliene asupra scolilor, moscheelor si folosirea armelor cu fosfor alb. In acelasi timp si atacurile Hamas asupra civililor israelieni sunt catalogate ca fiind crime de razboi.

Richard Falk, care este de origine evreiasca, a declara ca actualul Consiliu de Securitate International trebuie sa formeze un tribunal care sa judece aceste fapte. Sursa: Ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”