Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 14 martie 2009

Preşedintele Ungariei: „Nu am venit în România, ci în «Ţinutul Autonom Secuiesc»”!


Preşedintele maghiar, Laszlo Solyom, a ajuns astăzi dimineaţă în România. Într-o declaraţie emisă către publicul larg pe Realitatea TV, acesta susţinea că el nu vine în vizită în România, ci în „Ţinutul Autonom Secuiesc”.

Declaraţia pare să fie unul din motivele pentru care Ministerul Român de Externe a interzis avionului preşedintelui să aterizeze la Târgu Mureş. Reacţionând la această interdicţie, Laszlo Solyom a decis să vină în România cu o zi înainte de programarea vizitei oficiale de mâine, folosind ca mijloc de transport un automobil.

Autorităţile române i-au transmis preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, că vizita sa nu ar fi oportună în această perioadă, luând în calcul intenţia acestuia de a susţine ideea autonomiei teritoriale, folosindu-se de pretextul manifestărilor din 15 martie, au declarat pentru NewsIn surse oficiale.

Ministerul Afacerilor Externe a primit de la ambasada Ungariei în data de 10 martie o notă în care era anunţată vizita preşedintelui Ungariei ca „participare la serbările organizate de autoguvernarea (sic!) judeţului Harghita şi a celei din Cozmeni”. La această sfidare directă adusă articolului 1 din Constituţia României, decizia Autorităţii Aeronautice Române de a retrage autorizaţia lui Laszlo Solyom a fost una firească.

Laszlo Solyom este cunoscut pentru militantismul său pro-segregaţionist. După ce la primele presiuni asupra Comisiei Europene autorităţilor maghiare li s-a răspuns că este neavenită pretinderea autonomiei din judeţele Harghita şi Covasna, din moment ce România şi Ungaria fac amândouă parte din UE, Constituţia şi demnitatea românilor din judeţele româneşti amintite nu au încetat să fie călcate în picioare de către maghiarii separatişti.

Toţi cei nemulţumiţi de acţiunile, atitudinea şi declaraţiile oficialilor maghiari sunt invitaţi să participe mâine atât la prima ediţie a Marşului Memorial Avram Iancu, care va începe de la ora 12:30 de la Monumentul Memorandiştilor, cât şi la simpozionul ştiinţific „Avram Iancu - modelul revoluţionarului român” care va avea loc la Casa Municipală de Cultură începând cu ora 14:00. (autor: Cristian Hainic, sursa: napocanews.ro)
Solyom Laszlo şi Ungaria susţin autonomia Ţinutului Secuiesc

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”