Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 29 martie 2009

Retea de spionaj electronic Made in China, infiltrata in 103 tari

Printr-o vasta operatiune de spionaj electronic s-a reusit sustragerea de informatii din sute de computere apartinand unor guverne si companii din toata lumea, potrivit unor cercetatori de la Universitatea din Toronto.

Sistemul electronic de spionaj era controlat aproape in totalitate de computere aflate in China, dar specialistii nu au putut determina daca guvernul chinez era implicat, scrie The New York Times.

Printre computerele vizate se numara si cele din patru ambasade ale Romaniei, din Finlanda, Frata, Norvegia si China.

Cercetatorii au descoperit sistemul dupa ce liderul tibetan Dalai Lama i-a rugat sa-i verifice computerele pentru semne de programe intruzive si malware.

Aceasta cautare a dus la descoperirea unei operatii care, in mai putin de doi ani, s-a infiltrat pe 1.295 de computere din 103 tari, multe dintre aceste calculatoare apartinand unor ambasade, ministri de externe si altor institutii guvernamentale, inclusiv in centrele lui Dalai Lama din India, Bruxelles, Londra si New York.

Specialistii au declarat ca sistemul era concentrat pe spionarea guvernelor din tarile din sudul si sud-estul Asiei. Analistii in spionaj au spus ca multe guverne, inclusiv cele ale Chinei, Rusiei si Statelor Unite, folosesc programe sofisticate pentru a aduna informatii, dar cel scos la iveala acum este cel mai important, din punctul de vedere al numarului tarilor in care s-a infiltrat.

Sistemul, denumit GhostNet, continua sa functioneze si sa se inflitreze in mai mult de 12 computere saptamanal. Nu au fost gasite urme in sistemul informatic al guvernului SUA, desi computerele NATO au fost monitorizate de spioni pentru o jumatate de zi, iar cele ale Ambasadei Indiene din SUA au fost infectate.

GhostNet are capacitatea e a activa functiile audio si video ale unui computer, putand transmite ce se vede/aude in camera respectiva. Potrivit specialistilor, programul de spionaj targeteaza anumite calculatoare, si nu infecteaza la intamplare.

Cercetatorii au declarat ca serverul de posta electronica a organizatiei lui Dalai Lama a fost infectat si au existat consecinte in lumea reala. De exemplu, dupa ce Dalai Lama a trimis o invitatie unui diplomat strain, guvernul chinez a telefonat acelui diplomat, cerandu-i sa nu onoreze invitatia.

De asemenea, o femeie care tinea legatura intre exilatii tibetani si cetatenii chinezi a fost oprita de serviciul de spionaj chinez, i s-au aratat foi cu e-mail-urile sale si a fost avertizata sa inceteze activitatile de natura politica.

Specialistii din Toronto au notificat autoritatile care reglementeaza functionarea serviciilor de informatii despre existenta sistemului. FBI a refuzat sa comenteze.

Desi cercetatorii canadieni au descoperit ca majoritatea computerelor ce controleaza sistemul de spionaj sunt in China, ei nu s-au grabit sa acuze guvernul chinez, spunand ca ar putea fi o organizatie neguvernamentala, care lucreaza pentru profit, sau un grup de cetateni chinezi, cunoscuti sub numele de "hackeri patriotici". sursa: ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”