Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 9 aprilie 2009

Monument transformat în pagodă ţigănească

Foto:Cel mai vechi cinematograf din Lugoj, Deutsch, redenumit Capitol, este refăcut după gusturile lui Boţ

Mai multe clădiri din patrimoniul istoric al Lugojului au ajuns pe mâna ţiganilor care le transformă acum în palate,distrugându-le fără a avea autorizaţii de construcţie sau avize de la comisia pentru monumente. Aceştia se bucură de sprijin direct de la Ministerul Culturii, şi de la arhitectul-şef al Primăriei Lugoj.

Deutsch, redenumit Capitol, este cel mai vechi cinematograf din Lugoj. Iulian Boţ, zis Viscol, este unul dintre cei mai influenţi ţigani din zonă, îl "reface" după propriile gusturi, spre disperarea vecinilor, cărora le dărâmă casele. Autorităţile din Timiş care se împotrivesc planurilor lui Viscol sunt neputincioase, din moment ce acesta primeşte acorduri scrise direct de la Ministerul Culturii.
Foto: Iulian Boţ (centru), zis Viscol, este pasionat de palatele ţigăneşti. El transformă orice clădire îi pică în mână

SFIDAREA AUTORITĂŢILOR
Iulian Boţ, zis Viscol, este cunoscut în Lugoj pentru pasiunea sa pentru palatele ţigăneşti pe care le deţine. În urmă cu trei ani, a pus ochii pe o clădire de patrimoniu din zona de protecţie a oraşului: fostul cinematograf Capitol, o bijuterie arhitectonică pe care a mutilat-o fără a avea autorizaţie de construcţie şi avizele necesare. Clădirea, construită în anul 1930 de Berhardt şi Moricz Deutsch. Opt ani mai târziu, clădirea a fost cumpărată de un devean care a profitat de problemele financiare ale celor doi Deutsch. În 1964, imobilul a fost naţionalizat şi a ajuns în administrarea Întreprinderii Cinematografice Interjudeţene Timiş, devenită ulterior Româniafilm. În 2004, cinematograful a fost revendicat de moştenitorii deveanului şi a fost restituit în natură. Moştenitorii l-au vândut Anei Elena Goman, bunica soţiei lui Viscol, în 2006. Interesant este şi cum poate justifica bătrâna purcoiul de bani daţi pe clădire. Din 2006 a început transformarea în palat ţigănesc. Lucrările s-au făcut în totală ilegalitatea fără autorizaţiile necesare. Fostul primar al Lugojului, Marius Martinescu, acum secretar de stat în Ministerul de Interne a declarat că l-a tot amendat pe Viscol şi că primăria condusă atunci de el nu i-a dat autorizaţie. Ca urmare, Viscol, care are şi cetăţenie italiană, s-a ales anul trecut cu un dosar penal de care a scăpat însă, judecătorii lugojeni amendându-l cu doar 1.000 de lei pentru distrugerile provocate clădirii. Nici o instituţie nu a reuşit să stopeze lucrările ilegale. În octombrie 2008, Viscol a primit o autorizaţie de construcţie de la Primăria Lugoj, continuând astfel nestingherit transformarea clădirii istorice în pagodă ţigănească. Boţ a reuşit aceste lucruri cu ajutorul arhitectului-şef al Primăriei Lugoj şi a lui Ştefan Niţulescu, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor. Aceştia au aprobat distrugerea monumentului istoric spre disperarea Violetei Zonte, directorul executiv al Direcţiei de Patrimoniu Timiş care a precizat că nu s-a cerut niciodată nici un fel de aviz pentru această clădire protejată.

LEGĂTURI BOLNĂVICIOASE
Dacă directoarea Zonte a declarat că nu i s-a cerut niciodată avizul, arhitectul-şef al Lugojului, Dinel Mazilu, are o altă variantă spunând că el a respectat legea cerând întotdeauna avizele necesare. Săptămâna trecută, o comisie mixtă de poliţişti şi inspectori din cadrul mai multor instituţii au controlat modul în care se derulează lucrările la fostul cinema Capitol. Surpriză, însă! Boţ fusese deja anunţat de control şi a trimis muncitorii acasă. Mai mult, Viscol a început să-şi ameninţe vecinii. Cele opt familii au ajuns în pragul disperării. Nesimţirea ţiganului Viscol întrece orice închipuire. "A zis că ne scoate pe toţi afară de aici şi ne cumpără apartamentele, pentru că i-am făcut reclamaţii. Apoi a început să ne ameninţe copiii şi a zis că are pile la Bucureşti, nu îi e frică şi ne aranjează el pe toţi", a spus Iosif Micloş, un locatar din casa vecină. Tot de ameninţări au avut parte şi ziariştii de la săptămânalul Actualitatea din Lugoj, care anul trecut au scris mai multe materiale despre afacerile imobiliare ilegale pe care Viscol Iulian Boţ le face în oraş. Ameninţările s-au oprit doar după ce ziariştii au depus plângeri la IJP Timiş. Lipsa de reacţie a poliţiei în ce priveşte construcţia ilegală, dar şi ameninţarea vecinilor se explică prin prietenia dintre Iulian Boţ şi comisarul Gelu Marinescu de la Poliţia Făget, cumnatul comisarului-şef Săndel Palade, comandantul IJP Timiş. Company Loris SRL, firma lui Boţ, care "redecorează" fostul cinematograf a renovat anul trecut clădirea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, cu acordul scris al aceluiaşi şef de inspectorat, Săndel Palade. sursa: jurnalul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”