Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 6 mai 2009

IICCR exhumeaza ramasitele partizanului anticomunist Vitan Petru impuscat in 1952


In baza unei solicitari primite de Institut din partea descendentelor lui Vitan Petru, IICCR organizeaza o actiune de exhumare a ramasitelor activistului anticomunist, impuscat de fosta Securitate, in noiembrie 1952, anunta un comunicat de presa al institutiei.

Actiunea de exhumare a ramasitelor partizanului anticomunist Vitan Petru, impuscat de Securitate la data de 21 noiembrie 1952, are loc la Paraul Faditaului, intre dealurile de la nord-est de satul Baiesti, comuna Pui, judetul Hunedoara, anunta Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR).

Potrivit informatiilor din Arhiva fostei Securitati, Vitan Petru, poreclit Gheberici, ar fi fost membru al Miscarii Legionare, unde a detinut functia de sef de cuib. IICCR precizeaza ca in 1948 a intrat alaturi de alte persoane in organizatia de rezistenta numita Liga Partizanilor Romani din Hateg, in care majoritatea erau fosti membri P.N T., condusa de inginerul Lazar Caragea, care s-a opus instaurarii regimului comunist in Romania.

In comunicatul IICCR se precizeaza ca in dimineata zilei de 21 noiembrie 1952, Vitan Petru si Nandra Iosif se aflau ascunsi intr-un bordei sapat in pamant, situat undeva in Paraul Faditaului, intre dealurile de la nord-est de satul Baiesti, comuna Pui, judetul Hunedoara, la o distanta de circa 3 km fata de asezare. Locul a fost inconjurat de cadre operative de la Securitatea din Hunedoara, care au deschis focul in momentul cand Nandra Iosif a iesit afara din bordei, ranindu-l pe acesta si omorandu-l pe Vitan Petru. Dupa unele informatii, securistii au mai aruncat si o grenada asupra cadavrului. Conform informatiilor din Arhiva fostei Securitati, cel care ar fi tras a fost colegul sau, Petru Vitan, care ulterior s-a sinucis.

IICCR sustine ca aceasta versiune vine in contradictie cu marturia lui Nandra Iosif. Potrivit comunicatului de presa, Nandra Iosif, martor ocular la eveniment, este inca in viata si poate relata despre cele intamplate in urma cu aproape 57 de ani.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania are drept scop investigarea stiintifica si identificarea crimelor, abuzurilor si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist in Romania, precum si sesizarea organelor indreptatite sa ia masuri in acele cazuri in care sunt depistate situatii de incalcare a legii. sursa: mondonews.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”