Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
sâmbătă, 6 iunie 2009
Dreapta câştigă alegerile pentru PE din Olanda, iar extrema-dreaptă obţine un scor foarte bun
Partidul pentru Libertate (PVV) al deputatului olandez de extremă-dreapta Geert Wilders a obţinut un scor neaşteptat de bun la alegerile europene de joi cu 15,3% din voturi, clasându-se pe locul al doilea în Olanda, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne, relatează AFP.
Partidul lui Geert Wilders, care a participat pentru prima oară la alegerile pentru Parlamentul European, se împotriveşte intrării Turciei în Uniunea Europeană şi denunţă o "islamizare catastrofală" a Europei, propunându-şi să "doboare din interior" Parlamentul de la Strasbourg, unde ar urma să aibă patru mandate în viitoarea legislatură, conform scorului realizat.
Deputatul, în vârstă de 45 de ani, ocupă locul al zecelea pe lista PVV.
El nu a ascuns niciodată că ambiţiile sale sunt mai degrabă naţionale, ţintind să devină premier. Deja a anunţat că va renunţa la fotoliul său de europarlamentar, în cazul în care ar fi ales prin vot preferenţial.
În fruntea listei PVV este Barry Madlener, un deputat în vârstă de 40 de ani, necunoscut marelui public.
Olanda, care a votat "nu" în proporţie de peste 60% la referendumul asupra Constituţiei europene din 2005, a fost, împreună cu Regatul Unit, prima ţară care a votat joi în cadrul alegerilor europene ce se vor desfăşura până duminică în cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.
Potrivit sondajelor recente, PVV ar putea deveni cea mai mare formaţiune din Parlamentul olandez, cu peste 30 de locuri din 150. Următoarele alegeri legislative din Olanda sunt prevăzute în 2011.
"Pe măsură ce devenim mari, vom aveam mai multă influenţă şi va fi dificil pentru celelalte partide să ne excludă pentru a forma o coaliţie şi pentru a vorbi despre guvern", a declarat deputatul pentru AFP. El este urmărit în justiţie pentru incitare la ură şi discriminare.
Rata de participare la vot a fost în jur de 40%, apropiată de cea din 2004 (39,1%). Aproape 13 milioane de alegători înscrişi pe liste au fost chemaţi să-i aleagă pe cei 25 de deputaţi olandezi dintr-un total de 736 de europarlamentari. În Olanda alegătorii au avut de optat între 289 de candidaţi care au figurat pe 17 liste. Sursa: NewsIn
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”