Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 27 iunie 2009

Fluier vechi de 35.000 de ani, găsit în Germania

Arheologii germani au descoperit cel mai vechi fluier din lume, folosit cu 35.000 de ani în urmă, potrivit unei cercetări publicată, miercuri, în revista Nature, informează cotidianul Le Figaro.

Până miercuri, când arheologii germani au publicat studiul lor potrivit căruia cel mai vechi fluier a fost găsit într-o grotă din Germania, se credea că cel mai vechi instrument de acest tip era unul găsit în Pirinei, datat cu 20.000 de ani înaintea erei noastre.

Cele 12 fragmente de fluier din Germania au fost găsite în septembrie 2008, în grota Hohle Fels din valea Ach. Instrumentul a fost făcut dintr-un os de vultur.

Arheologii de la Universitatea din Tübingen şi de la Academia de ştiinţe din Heidelberg au constatat numeroase detalii de fabricare ale fluierului - instrumentul are cinci găuri şi patru trăsături fine, probabil semne pentru a indica locul unde să fie făcute găurile. În acelaşi loc, arheologii au găsit fragmente de fluier din fildeş şi o statuetă veche de 35.000 de ani, cea mai veche reprezentare cunoscută a corpului feminin. Localizarea flueierului de os la 70 de centimetri de figurină poate sugera existenţa unei legături contextuale între cele două vestigii şi existenţa unei tradiţii muzicale în paleoliticul superior.

Potrivit arheologilor, tehnica producerii unui fluier din fildeş este mult mai complexă decât cea a producerii din os. sursa: realitatea.net

si materialul pe aceeasi tema de la gardianul.ro

Savantii germani au publicat detalii cu privire la perioada in care primii oameni din sud-estul Europei colonizau teritoriile occidentale de astazi. Un argument categoric este descoperirea celui mai vechi fluier din lume, care, dupa datarea cu carbon radioactiv, atesta venerabila varsta de 35.000 de ani. Este si cel mai vechi instrument muzical din istoria cunoscuta a lumii, arata revista “Nature”. Se pare ca muzica era una din modalitatile de comportament prin care omul modern l-a invins ireversibil pe omul de Neanderthal. Profesorii de la Universitatea din Tubingen au facut aceasta descoperire senzationala in cavernele pesterii Hohle din sud-vestul Germaniei. Instrumentul este confectionat dintr-un os de aripa de vultur, are 20 cm lungime si 5 gauri pentru degete. Se sufla prin capatul in forma de “V”, unde se afla “vrana”. Profesorul Nicholas Conard crede ca fluierul de os dateaza de 40.000 de ani. Minunea de la Hohle este o noua dovada ca ideea originii africane a europenilor trebuie reconsiderata. S-au mai gasit acolo alte doua fluiere din fildes de mamut. Pestera a devenit celebra dupa ce in mai s-a descoperit cea mai veche figurina, atribuita Afroditei-Venus sau Dianei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”