Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 28 iunie 2009

Kamikaze – Nascuti pentru sacrificiu


21 octombrie 1944. Japonia isi vedea planurile de dominare a Pacificului reduse la o mana de cenusa. In fapt, razboiul de expasiune nipon se transformase intr-unul de supravietuire in fata navelor de razboi si a avioanelor de vanatoare americane. La o baza aeriana din Filipine, trei piloti niponi pregateau un atac cum nu se mai vazuse nicicand. Sub tirul artileriei americane, doar unul dintre ei, Yoshiyasu Kuno, reuseste sa decoleze. Era primul pilot kamikaze din istorie. Patru zile mai tarziu, un alt pilot, Yukio Seki, ii urma exemplul si scufunda prima nava americana. Teroarea din ceruri incepuse…

Trecusera doar sapte ani de cand visul lui Kublai Han de a cuceri Japonia se fransese in fata a doar 10.000 de razboinici niponi. 16.000 de mongoli, coreeni si chinezi sfarsisera groaznic, in anul 1274, in fata celor mai priceputi manuitori de sabii din istorie... samuraii. Dar imparatul mongol nu era omul care sa renunte asa usor. In 1281, el lansa catre Japonia o forta militara cum nu se mai vazuse nicicand. 4500 de vase si peste 140.000 de oameni navigau catre Tara Soarelui Rasare cu un singur gand – cucerirea Japoniei, ultimul vis al lui Kublai. Nu a fost sa fie. Doar o mana de razboinici mongoli reusea sa atinga tarmul nipon, si asta pentru a sfarsi sub aceleasi sabii scanteietoare. Mongolii se retrageau atunci pe corabii pentru a relua atacul in dimineata zilei urmatoare.

Nu au mai facut-o niciodata. In doar doua zile, imensa flota mongola disparuse fara urma, pentru totdeauna. Niponii au spus ca a fost voia zeului Ryujin, cel care a trimis peste atacatori temutul Kamikaze – Vantul Divin, iar misterul acelor doua zile a ramas neexplicat pana in secolul XX. De abia atunci, dupa aproape sapte secole, oamenii de stiinta si-au dat seama ce se intamplase. Ca a fost voia lui Ryujin sau doar un capriciu al sortii, flota mongola a fost scufundata in intregime de un taifun de gradul 5, unul cum vezi doar o data la cateva sute de ani.

Peste sapte veacuri, inspirati de victoria inaintasilor lor, japonezii lansau in al doilea Razboi Mondial o arma teribila – pilotii sinucigasi. Credeau ca sacrificiul acestora mai putea intoarce sortii razboiului. Nu a facut-o, dar cu siguranta a inspirat groaza in randul inamicilor. Ei au fost fanaticii Kamikaze, Vantul Divin din Tara Soarelui Rasare... continuarea la descopera.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”