Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 16 iunie 2009

Sit arheologic vechi de peste 8.000 de ani, descoperit de specialiştii suceveni

În localitatea Manolea, comuna Forăşti, a fost descoperit recent, de către doi specialişti de la Muzeul de Istorie Suceava, un sit arheologic vechi de peste 8.000 de ani.

În urma cercetărilor arheologice de suprafaţă, întreprinse de către dr. Mugur Andronic şi dr. Bogdan Petru Niculică, în comunele Dărmăneşti, Dorneşti, Valea Moldovei şi Forăşti, au fost găsite numeroase arme, unelte de silex şi piatră şi o importantă cantitate de ceramică fragmentară, datând din diverse epoci istorice.

Mugur Andronic ne-a spus că cercetările arheologice făcute recent în respectivele zone atrag atenţia asupra unor noi situri de maximă importanţă pentru dezvoltarea muzeistică viitoare a instituţiei de cultură sucevene. „Este vorba despre descoperirea amplasamentului unor vechi sate medievale, contemporane Moldovei, pe teritoriul comunelor Forăşti şi Dorneşti, dar şi a unei vechi, întinse şi reprezentative aşezări datând din epoca bronzului mijlociu (cultura Komariv, aprox. 2.200-1.600 î. Hr.)”, a explicat Mugur Andronic.
El a adăugat că cea mai spectaculoasă descoperire o reprezintă urmele unei aşezări datând de acum circa opt mii de ani, identificată în cuprinsul localităţii Manolea, comuna Forăşti, aparţinând strălucitei culturi arheologice neolitice Starčevo-Criş. De aici provin unelte de silex, piatră şi ceramică frumos decorată cu motivul spicului de grâu, caracteristic primelor culturi neolitice ale Vechii Europe, care au avut un caracter predominant agrar.

Specialiştii muzeului ne-au mai spus că tot în arealul comunei Forăşti s-au descoperit numeroase aşezări aparţinând celebrei civilizaţii eneolitice cu ceramică pictată Cucuteni. „Toate aceste materiale arheologice şi situri preistorice completează harta arheologică a judeţului Suceava, sporind patrimoniul arheologic al muzeului sucevean care, pe viitor, îşi va putea astfel propune desfăşurarea de ample săpături arheologice sistematice în unele dintre siturile de maximă importanţă ştiinţifică recent identificate”, a completat Mugur Andronic. Cercetările arheologice de suprafaţă în comunele Forăşti şi Dorneşti vor continua şi în perioada următoare.
Foto: Vas cu picior, aparţinând culturii Starčevo-Criş sursa: monitorulsv.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”