Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 2 august 2009

Bănăţeana Perenna vs. Evian


Apa minerala Perenna, care izvoreste dintr-un satuc uitat de vreme din Banat, este singura din lume care pune in pericol suprematia celebrei Evian, cea mai pura apa din lume.

Organizatia Mondiala a Apelor Minerale a comparat diferentele dintre etalonul mondial al puritatii apei, Evian, si sute de alte probe trimise de producatori de pe toate continentele. Testele au aratat ca Perenna, din Romania, si Evian, sunt identice in proportie de 96,1%,, informeaza Evenimentul Zilei.

Rezultatele analizelor arata ca atat gustul, cat si calitatile apei Perenna sunt aproape identice cu ale celebrei ape minerale din Alpi.

Izvorul apei romanesti cu aceste calitati deosebite este in satul Calina, Caras- Severin, unde nu mai locuiesc decat 40 de oameni, dintre care jumatate lucreaza pentru scoaterea la suprafata, prelucrarea si imbutelierea apei Perenna.

Apa izvoraste din stanca de calcar, se filtreaza prin sisturi cristaline de 200-300 de metri, are o durata de valabilitate foarte mare, de pana la 7 ani, si o puritate microbiologica extraordinara.

Capacitatea sursei este una dintre cele mai mici din tara, iar fabrica n-are mai mult de 400 mp. In sat sunt peste o suta de case parasite, deoarece, din cauza solului stancos, in zona nu se poate face nici macar agricultura. Ceea ce s-a dovedit un mare avantaj pentru puritatea apei minerale din zona: lipsa oricarei activitati industriale sau agricole a contribuit la calitatea sursei de apa.

Apa Perenna este exploatata de Teodor Craciun Tuducan, un om de afaceri din Timisoara, care din 2004, apare in mod constant in Top 300 Capital, al celor mai bogati romani. Tuducan, care este de profesie avocat, a intrat in afaceri din 1992 si a facut avere din imobiliare si constructii. Ideea de a cumpara dealul Moghila i-a venit in 2006, iar pontul i l-a dat profesorul geolog Costel Gruiescu, pe care l-a intalnit in timpul unei vizite la muzeul din Ocna de Fier.

A investit 4 milioane de euro in linia tehnologica, fabrica reusind sa exploateze in acest moment 10 milioane de litri, dintr-un debit total de 72 milioane litri anual.

Perenna detine in acest moment o cota de doar 3,9% din piata romaneasca, evaluata la 1,2 miliarde de litri. Desi nu numara mai mult de doi ani de viata, intr-un singur an, vanzarile s-au triplat. 70% din productie este distribuita in retelele HoReCa, existand momentan contracte de distributie cu un singur lant de hipermarketuri, Real, precum si cu benzinariile OMVPetrom V. Perenna iese si la export, in Germania, Statele Unite si Israel.

In ciuda calitatii sale certificate, apa Perenna costa de patru ori mai putin decat Evian, iar producatorul promite ca nu o va scumpi: sticla de doi litri va costa in continuare 1,69 lei plus TVA, iar cea de 500 ml, in recipient de sticla - 2 lei ( fata de 7 lei Evian). sursa: ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”