Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 28 august 2009

Clanurile ţiganilor de mătase au înhăţat centrul Timişoarei prin falsuri şi teroare

Unul dintre cei mai cunoscuţi şefi ai mafiei imobiliare ţigăneşti din Timişoara, Ionelaş Cârpaci, reuşeşte ciudat de uşor să se sustragă din faţa judecătorilor de la Judecătoria Timişoara.

Şi-a schimbat numele

Cârpaci, alias Ionel Sandner, personaj implicat în numeroase retrocedări dubioase ale unor imobile istorice din capitala Banatului, a fost trimis în judecată pentru falsificarea unor documente cu care a încercat apoi să obţină retrocedarea palatului în care se află Centrul Cultural Francez din Timişoara, clădire a cărei valoare depăşeşte două milioane de euro.

Face ce vrea el cu judecătorii

Deşi este trimis în judecată de peste şase luni, la fiecare termen, Ionelaş a reuşit să se sustragă din faţa judecătorilor, sub diverse motive sau folosind tertipuri avocăţeşti. „Invocă prin avocaţi faptul că este plecat în Germania, sau că nu a primit la timp citaţiile. El este însă văzut aproape zilnic la terasele din Piaţa Unirii, unde îşi derulează liniştit, în continuare tranzacţiile suspecte cu terenuri”, a declarat un ofiţer de poliţie care anchetează de mai mult timp activităţile mafiei imobiliare ţigăneşti. Interesant este că, la fiecare termen, judecătorii au acceptat tertipurile. „Nici acum nu s-a dispus aducerea lui cu mandat”, a explicat un poliţist care a contribuit la anchetarea şi trimiterea în judecată a lui Ionelaş.

Legat de un fost procuror general al României

Ionelaş Cârpaci are legături cu persoane extrem de influente în sistemul judiciar din România. Unul dintre ele este soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste. În cursul anului trecut, cu prilejul unei tranzacţii cu terenuri, omul de afaceri timişorean de origine siriană Ahmed Jabri Tabrizi a descoperit că Ionelaş şi un asociat al acestuia au încercat să-i vândă un teren trecut prin mai multe falsuri în proprietatea unui personaj fictiv, cetăţean maghiar, care în realitate nu există. O piesă importantă din escrocherie este o procură folosită de Ionelaş şi care fusese întocmită de notarul Safta Criste, soţia lui Mircea Criste. Contactată, Safta Criste a recunoscut, la momentul descoperirii falsului, legătura cu Ionelaş.

Clădiri istorice acaparate

Palatul în care funcţionează Centrul Cultural Francez este situat în cea mai selectă zonă a Timişoarei, un cartier de vile construit de industriaşii bănăţeni din perioada interbelică şi care înconjoară, ca o centură centrul oraşului şi zona istorică. Vilele de aici au devenit reşedinţă pentru toţi potentaţii regimului comunist. După 1989 au fost preluate, una câte una, de clanurile ţigăneşti Cârpaci, Stancu şi Covaci. „A existat un veritabil război între cele trei clanuri şi în urma unor lupte între ei şi a unor preluări prin procese de retrocedare au fraudarea aplicării Legii 112, cei mai puternici au rămas cei din clanul lui Ionelaş Cârpaci (foto stânga n.r.). Însă, cel mai respectat şi temut dintre ei este socrul lui Ionelaş, Vişinel (foto dreapta n.r.). Ionelaş şi-a trecut majoritatea proprietăţilor pe numele concubinei lui, despre care deţinem date operative că s-a folosit de documente falsificate. Falsurile s-au descoperit cu prilejul reţinerii unei reţele de falsificatori de acte de identitate. Falsurile găsite au fost folosite pentru mai multe preluări de imobile istorice, sub masca unor procese de retrocedare. Pe numele acestei persoane s-a înregistrat şi un alt monument istoric de pe strada Mihai Viteazul (foto centru n.r.)”, a mai spus ofiţerul de poliţie.

A luat până şi casa florarului imperial austriac

Una dintre străzile ocupate aproape complet de clanuri este strada Trandafirilor din apropierea Parcului Rozelor. Altădată simbol al Timişoarei, Parcul Rozelor devine în fiecare seară locul de adunare al tiganilor „de mătase” care controlează acum centrul Timişoarei. Tocmai datorită plantaţiilor de trandafiri, înfiinţate în perioada Imperiului Austro-Ungar, Timişoara primise şi denumirea de „Oraşul Rozelor”. Parcul Rozelor nu este singurul simbol din istoria oraşului pe care mafia imobiliară a romilor de mătase a pus mâna. În apropierea Universităţii Politehnica s-a păstrat reşedinţa primului florar imperial din Banat, Wilhem Muhle. La Timişoara, în anul 1888, Wilhelm Muhle a creat soiul „Madame Josephine Muhle”, un trandafir cu petale aurii cu pete albe, primul soi produs pe teritoriul României. Vila Muhle este acum una dintre proprietăţile imobiliare de lux acaparate de Ionelaş Cârpaci. „Clădirea monument istoric, aflată pe strada Mihai Viteazul, la numărul 3, a fost preluată acum câţiva ani şi înregistrată la Cartea Funciară pe numele Ionel Cârpaci şi Mirela Stanca”, au explicat surse de la Oficiul de Cadastru şi Carte Funciară.

Personaj foarte agresiv

Ionelaş Cârpaci a făcut obiectul mai multor relatări jurnalistice, acesta devenind agresiv după ce în presa locală au apărut articole la adresa lui. Inclusiv jurnaliştii „Adevărul” din Timişoara au fost ţinte ale unor încercări de intimidare din partea acestuia. Una petrecută chiar pe holurile Tribunalului Timiş, când în numele lui Ionelaş a acţionat un interlop cu antecedente penale cunoscut cu porecla Tică Semafor. Ultima tentativă de intimidare i-a adus însă lui Ionelaş un alt dosar penal. „Vă comunicăm faptul că în cauza sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de ameninţare, calomnie şi insultă fapt pentru care, reclamaţia a fost înregistrată în evidenţa dosarelor penale cu autori cunoscuţi, urmând a fi efectuate cercetări faţă de Sandner Ionel, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. şi ped. de art. 193 (ameninţare), 205 (insultă) şi 206 (calomnie) Cod Penal, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara”, a informat subinspectorul Mihaela Papa de la Poliţia Judeţului Timiş. Ionelaş nu răspunde acum la telefon, evitând să-şi exprime punctul de vedere. În trecut acesta a negat că este implicat în comiterea unor infracţiuni dar nu a putut să justifice clar cum a dobândit imobilele istorice şi nici din ce afaceri provin banii folosiţi.


Terorizaţi în propriile case

În ultimii ani zeci de pensionari s-au plâns Poliţiei Timiş că sunt efectiv terorizaţi în propriile case pentru a vinde imobilele, la preţuri modice, către clanurile de tigani. „Poliţia a deschis mai multe dosare penale, investigate în special prin Secţia 1, dar Parchetul Judecătoriei a decis în fiecare caz să dea neînceperea urmăririi”, a informat o sursă din conducerea Poliţiei Timiş. „Noi nu putem comenta deciziile Parchetului”, a declarat recent şeful poliţiei, comisarul-şef Săndel Palade, când a fost întrebat de ce nu se finalizează dosarele clanurilor.

Un procuror foarte indulgent

Unul dintre timişorenii afectaţi grav de modul în care clanurile acaparează imobile este Vladimir Voiasciuc. Acesta a depus zeci de plângeri la Poliţie şi a primit până acum şapte decizii prin care procurorii dispun să închidă cauzele împotriva mafiei imobiliare ţigăneşti sub pretextul că nu se întrunesc toate condiţiile comiterii infracţiunilor sesizate. Toate emise de acelaşi procuror. „Ameninţările formulate de Ioan Gribowski nu au fost puse în aplicare de acesta, deşi avea posibilitatea de a o face (...)", se arată într-o rezoluţie de NUP semnată de procurorul Ciprian Dorobanţu. Procurorul a tratat astfel mai multe situaţii în care lui Voiasciuc i s-a spus că i se va tăia capul cu o sabie de samurai sau va fi împuşcat.
În disperare de cauză, Voiasciuc a înfiinţat un site pe Intrenet, în care denunţă complicitatea autorităţilor judiciare cu mafia imobiliară a
ţiganilor de mătase. sursa: adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”