Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 21 august 2009

Mormant dacic descoperit la Miercurea Sibiului

Cercetătorii au descoperit, pe şantierul şcoală de la Petriş, Miercurea Sibiului, un mormânt dacic, datând din jumătatea secoului I Î.Hr. Potrivit cercetătorilor, cadavrul este foarte bine păstrat şi oferă informaţii antropologice şi istorice valoroase. Pe acelaşi sit au fost descoperite şi obiecte folosite în agricultură şi păstorit.

Descoperirile sunt rezultatele celei de a XIII-a campanie de cercetare care a avut loc la Petriş, Miercurea Sibiului şi care a dus la recuperarea unor indicii ce folosesc la reconstituirea secvenţelor de locuire de la Miercurea. Cadavrul descoperit fost îngropat într-o groapă circulară, respectând un ritual, potrivit coordonatorului şantierului, directorul Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca. În aceeaşi groapă au fost descoperite şi două fibule de fier, alături de cinci mărgele din sticlă şi un os. „Obiectele găsite arată că a fost îngropat urmând un ritual anume, specific acelei perioade”, spune Sabin Luca.


În urma cercetărilor asupra unor coplexe arheologice aparţinând culturilor Starcevo-Criş şi Vinca, arheologii au descoperit unelte şi obiecte vechi de acum 8000 de ani. „În Transilvania, acum 8000 de ani, au existat comunităţi ale neoliticului de agricultori şi păstori, reprezentând cel mai vechi orizont cu agriculori şi păstori din Europa”, spune Sabin Luca.


Cercetările au constat în realizarea unor analize statistice ale ceramicii, ale solului, pentru determinarea surselor de lut, analize traseologice pentru coarne, oase şi scoici şi analize ale resturilor vegetale.


Lucrările pe şantierul şcoală de la Petriş, Miercurea Sibiului, au început în urmă cu 13 ani. Obiectele descoperite vor fi restaurate, după care vor fi expuse la Muzeul de Istorie Naturală. sursa: stirisibiu.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”