Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 2 august 2009

Romanii din Serbia isi cer drepturile

Romanii din intreaga Serbie trebuie readusi intr-un singur organism in masura sa le apere interesele legitime, drepturile la religie, educatie si exprimare in limba materna (res­pectiv, limba romana) a afirmat, ieri, presedin­tele Comunitatii Roma­nilor din Serbia (CRS), Ion Cizmas.

"Problema fundamentala a CRS este unitatea tuturor romanilor", a explicat Cizmas, pentru Agerpres. Presedintele CRS s-a declarat impotriva oricarui compromis, atat din partea statului, cat si din partea "celor care manipuleaza romanii doar pentru propriul lor castig". Cizmas a semnalat ca "nu sunt putini lideri ai romanilor din Serbia care au facut din romanism o afacere proprie".

El a precizat ca exista, in Voivodina si in Timocul istoric, anumite organizatii romanesti, care nu activeaza in scopul conservarii fiintei nationale, ci pentru a beneficia de favoruri financiare din partea Guvernelor de la Belgrad si Bucuresti si a-i mentine pe romani intr-o continua deruta, departe de idealurile pur romanesti. Liderul CRS si-a reiterat dezacordul fata de functionarea a doua consilii nationale ale romanilor, unul cu birouri in toata Serbia, celalalt pentru timoceni. Cizmas considera ca "legea consiliilor nationale ale minoritatilor din Serbia va reglementa aceasta situatie". sursa: ziua.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”