Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 23 august 2009

Tineri din autointitulata „Uniunea Secuiască Maghiară” au vrut să arunce în aer Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe

Organizată sub sloganul politicianului maghiar Kos Karoly, „Va fi al nostru, ceea ce vom obţine prin luptă”, ori sub cel al criminalului de război Wass Albert (foto), „Transilvania să fie din nou ceea ce a fost”, tabăra tinerilor maghiari de la Gheorghieni, judeţul Harghita, naşte în fiecare an polemici din ce în ce mai aprinse.

Autorităţile române tac mâlc, iar evenimentul este finanţat din bani publici, chiar dacă manifestarea organizată de mişcarea Tinerii Maghiari din Ardeal nu face decât să adâncească resentimentele etnicilor maghiari faţă de români şi ţara în care locuiesc. Să aruncăm însă o privire în urmă. Organizaţii formate din tinerii maghiari care luptă pentru secesiune - căci despre asta a fost vorba atunci când, de pildă, la Gheorghieni, s-a dezbătut chestiunea autonomiei Ţinutului Secuiesc -, nu-s de azi de ieri. Arhivele Securităţii conţin mărturii importante în acest sens, chiar dacă documentele existente nu oferă decât un punct de vedere asupra celor întâmplate cu ani în urmă.

„Să luptăm pentru Ardeal până nu e prea târziu”
Un raport strict secret al şefilor Securităţii din Covasna către generalul Nicolae Pleşiţă (14 decembrie 1975) arăta modul în care au fost stopate acţiunile unor tineri maghiari din organizaţia clandestină Uniunea Secuiască Maghiară ce puteau degenera în terorism.
În noaptea de 22 spre 23 noiembrie 1975, în mai multe zone din Sfântu Gheorghe sunt lipite, pe geamurile unor instituţii ori pe pereţii clădirilor, înscrisuri în limba maghiară, pe care Securitatea le considera iredentiste. Textul era: “Să luptăm pentru Ardeal până nu e prea târziu”.
După două zile, sunt arestaţi doi dintre care au lipit manifestele: Jakab Lehel-Istvan şi Bong Csaba, elevi ai Liceului nr. 1 din Sfântu Gheorghe, în clasa a XII-a.

Armament, muniţie, exploziv
Cercetările ofiţerilor Securităţii se extind şi scot la iveală faptul că, în vara anului 1975, Jakab Lehel-Istvan împreună cu alţi colegi de-ai săi au pus bazele unei organizaţii, numite de ei Uniunea Secuiască Maghiară (USM), cu scopul dezlipirii Ardealului de România şi „transformarea lui într-un stat independent, sub conducerea secuilor”. În cazul în care chestiunea nu putea fi rezolvată prin tratative cu statul român, membrii organizaţiei preconizau să apeleze la o „putere străină”. Micul grup mai intenţiona să facă recrutări şi să se extindă. Apoi, să se organizeze în celule şi să procure armament, muniţie şi exploziv.
Dinamitarea catedralei ortodoxe
Din document, aflat acum în arhivele SRI, fond D, dosar 11.119, vol.4, fila 244-246, reiese că atunci se puneau bazele unei organizaţii teroriste în toată regula, ai carei iniţiatori trasaseră deja pe o hartă a României graniţele noului „stat independent”. Şi asta pentru că una dintre primele acţiuni puse la cale de către Uniunea Secuiască Maghiară, care dorea de la început să atragă atenţia asupra existenţei sale, a fost schiţarea unui plan pentru aruncarea în aer a Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorge, „atunci când va fi inaugurată”, după cum stătea scris în raportul colonelului Ioan Hoancheş către generalul Nicolae Pleşiţă, pe atunci adjunct al ministrului de interne.

Se propune clemenţă
Ancheta a mai scos la iveală şi faptul că Jakab Lehel-Isvan împreună cu Marton Laszlo, din aceeaşi clasă, studiau posibilitatea concretă de a sustrage armament de la unitatea militară de vânători de munte din Sfântu Gheorghe. În plus, Marton primise sarcina să procure explozibil de la cariere de piatră ori exploatări miniere mai mult sau mai puţin apropiate. Aşadar, nu era doar o joacă de copii, deşi Securitatea, cel puţin conform documentului citat, era convinsă că acest grup format din şapte tineri nu ar fi fost coordonat din altă parte.
Nu cred în varianta Securităţii, pentru că, cel puţin din raportul citat, reiese că autointitulata Uniune Secuiască Maghiară se pregătea de acţiuni complexe, cred eu, peste gândirea unor tineri abia ieşiţi din pubertate. Este însă doar un punct de vedere.
Mă întorc la document. Acesta mai scoate în evidenţă şi un alt aspect foarte important. La cel mai înalt nivel s-a dorit să se pună batista pe ţambal. Chiar dacă faptele tinerilor întruneau, conform legilor de atunci, elementele „infracţiunii de propagandă împotriva orânduirii socialiste şi complot”, Securitatea Covasna, foarte probabil la indicaţiile unor înalţi activişti de partid, recomanda conducerii de la Bucureşti scoaterea tinerilor de sub urmărire penală. Motivaţia: pentru a nu „crea o stare de spirit necorespunzătoare în rândul naţionalităţii maghiare”. Din raportul către Pleşiţă mai reiese că toţi cei anchetaţi în acest caz „au adoptat o atitudine sinceră, declarând atât activitatea depusă, cât şi legăturile pe care şi le-au creat”. Această formulare sugerează faptul că tinerii maghiari au colaborat cu anchetatorii. Greu de spus acum dacă aşa au stat lucrurile cu adevărat, dar invocarea „atitudinii sinceră” a fost încă un motiv pentru a justifica clemenţa.

Intenţii teroriste
Dacă înainte de 1989 o asemenea acţiune ar fi fost descoperită la Ploieşti ori Craiova, cred, în conformitate cu alte documente ale Securităţii pe care le-am studiat în ultimii ani, că respectivii nu doar erau trimişi în judecată, ci se alegeau şi cu ani grei de puşcărie. Propaganda împotriva orânduirii socialiste şi complotul erau aspru pedepsite de regim. Mulţi au făcut ani grei de puşcărie pentru acuzaţii similare, chiar nedovedite în instanţă.
În ce priveşte acţiunea tinerilor din Sfântu Gheorghe de acum 34 de ani, nu era vorba despre luptă lor împotriva unor simboluri comuniste şi nici împotriva orânduirii socialiste. Planurile elevilor erau degrabă teroriste, în cel mai profund înţeles al cuvântului. Drept dovadă, intenţia de a dinamita catedrala ortodoxă, care la acea vreme nu era nici pe departe un simbol al statului comunist, ba dimpotrivă.

Cuvinte mari şi acţiuni paramilitare
S-a spus că se exagerează atunci când participanţii la tabăra tinerilor maghiari de la Gheorghieni sunt acuzaţi că fac antrenamente militare. Să nu uităm însă că unul dintre cei ucişi anul acesta de forţele armatei boliviene într-o acţiune antiteroristă este cetăţeanul român de origine maghiară Magyarosi Árpád, suspect de participare la tentativa de asasinare a lui Evo Morales, preşedintele Boliviei. Magyarosi a fost membru fondator al Legiunii Secuieşti, înfiinţată în Ungaria pentru “apărarea Ţinutului Secuiesc, a democraţiei, dreptăţii, libertăţii şi făurirea statului de drept”. Cuvinte mari în spatele cărora se ascund, după cum scria “Gardianul” nu cu multă vreme în urmă, acţiuni paramilitare în tabere din Ungaria ori din munţii României.

Simbolul - un criminal de război
Nu pot crede într-o dezbatere de idei paşnică la Gheorghieni atâta vreme cât criminalul de război Wass Albert, numit şi Magyarosi Árpádeste patronul spiritual al mişcării „Tinerii Maghiari din Ardeal”, organizatorul taberei.
De altfel, de mulţi ani se încearcă reabilitarea lui Wass Albert pe diverse căi, iar folosirea acestui personaj ca model de către Tinerii Maghiari din Ardeal nu sugerează în nici un caz toleranţă. Wass Albert, niciodată reabilitat de justiţie, a fost responsabil de uciderea a 16 români şi evrei. Povestea e cunoscută, n-am să insist. În pofida acestui fapt, el are mai multe busturi în România, la Târgu Mureş i se joacă piesele de teatru, iar puterea se uită în altă parte.
Am consemnat aspecte din raportul Securităţii întocmit cu mai bine de 30 de ani în urmă şi pentru că suntem cam în aceeaşi situaţie - să nu se creeze o stare de spirit necorespunzătoare în rândul naţionalităţi maghiare.
Numai că tolerarea şi finanţarea de către autorităţile statului român a unor manifestări de genul celor de la Gheorghieni, desfăşurate sub deviza lui Wass Albert - „Transilvania să fie din nou ceea ce a fost” -, străine de statul de drept, s-ar putea ca într-o zi să să ne coste foarte scump. sursa: gardianul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”