Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 1 septembrie 2009

1 septembrie 1939

La 1 septembrie 1939 Germania ataca Polonia. Nu era inceputul celui de-al doilea razboi mondial, asa cum declara astazi politicienii manipulatori. Al doilea razboi mondial a inceput atunci cand in razboi au intrat anglo-americanii.
Mai departe reproducem un material semnat de Cornel Sabou si preluat de pe blogul WORLD WAR II, de la adresa http://razboimondial.blogspot.com/

- Se declanşează Operaţiunea “FALL WEISS”: Germania invadează Polonia. La ora 04.45, trupele germane trec graniţa cu Polonia sprijinite de avioanele de bombardament în picaj, Junkers Ju-87 (“Stuka”). Armata germană aplică pe teren o nouă şi revoluţionară tactică de luptă, “Blitzkrieg”, în care infanteria, tancurile şi avioanele de bombardament colaborează pentru a realiza străpungeri ale frontului.

- Campania este condusă personal de generalul Brauchitsch, şeful trupelor de uscat din armata germană.

- Ofensiva este susţinută de două mari grupuri de armate. Generalul von Bock conduce Grupul de Armate “NORD”, care are în componenţă Armatele 4 (Kuchler) şi 3 (Kluge); von Rundstedt este la comanda Grupului de Armate “SUD”, compus din Armata a 8-a (Balskowitz), Armata a 10-a (Reichenau) şi Armata 14 (List). Sprijinul aerian este oferit de două mari Flote Aeriene, comandate de Kesselring şi Lohr, care au în dotare aproximativ 1.600 avioane.

- Grupul de Armate “SUD”, pornind din Silezia, efectuează operaţiunea principală de atac. Pe partea stângă, Armata 8 avansează spre Poznan. Armata 10 are cea mai grea misiune trebuind să înainteze pe centru, spre râul Vistula, între Varşovia şi Sandomierz, în timp ce Armata 14 atacă pe partea dreaptă spre Cracovia acoperind flancul străjuit de Carpaţi.

- Armata 4, pornind din Prusia de Est are misiunea să înainteze spre sud, spre Varşovia şi apoi să urmeze linia râului Bug spre est. Armata 3 trebuie să ocupe “Coridorul” polonez şi să facă joncţiunea cu Armata 8 care vine dinspre sud.

- Comandantul armatei poloneze, mareşalul Rydz-Smigly (foto sus), a organizat majoritatea forţelor sale militare în jumătatea de nord-vest a ţării. Cele mai apărate zone au fost Poznan şi “Coridorul”. Speranţa sa era să poată ţine pe loc trupele germane încă de când acestea intră în Polonia, sau să le încetinească înaintarea încă din primul moment. Problema principală a mareşalului polonez în prima zi de lupte a fost lipsa rezervelor, deoarece mobilizarea s-a început foarte târziu, abia cu o zi în urmă.

- Berlin… Oficialii germani pretind că primele focuri de armă au fost trase de polonezii de la graniţa polono-germană, atacul pornit la ora 04,45 nefiind decât un răspuns la “agresiunea poloneză”.

- La începutul războiului, armata germană era organizată pe două fronturi principale, Frontul de Est (luptele din Polonia) şi Frontul de Vest (graniţa cu Franţa). În cele ce urmează vă prezentăm o schiţă de organizare a armatei germane, aşa cum am găsit-o descrisă de unii autori occidentali...
continuarea la sursa: http://razboimondial.blogspot.com/
1 septembrie 1939 (II)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”