Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 9 septembrie 2009

Cazurile a opt securisti cu certificate de luptatori pentru "libertate"

Printre cei care au obtinut titlul de revolutionari se numara chiar si cei pe care decembrie 1989 i-a prins lucrand efectiv in structurile de represiune comunista. ZIUA va prezinta cazurile a opt ofiteri de Securitate, care au obtinut certificat de revolutionar.

Capusan Ioan
Este detinator al titlului de revolutionar, dar a fost angajat al fostei Securitati, avand gradul de locotenent major in cadrul Directiei a III-a. In notele informative semnate olograf de catre Capusan acesta se lupta cu cei care "aduceau injurii comunistilor" si cu "simpatizantii legionarilor sau pe cei ai partidelor istorice".
Maiorul Petcu
Maior al Securitatii, Petcu Gheorghe se ocupa cu mare atentie de cei care doreau sa fuga din regimul comunist, dar si de cei care ascultau postul de radio "Europa Libera". "Numitul B.G. /.../este cunoscut pentru urmatoarele aspecte: in anul 1985 a incercat sa treaca fraudulos frontiera de stat cu Iugoslavia. A fost surprins si condamnat la un an de inchisoare corectionala. In anul 1987 a trecut fraudulos frontiera de stat, ajungand in Iugoslavia, de unde a fost predat autoritatilor romane si condamnat la 2 ani si 8 luni de inchisoare. In timpul detentiei a declarat greva foamei, solicitand pasaport pentru a pleca definitiv in Canada" nota maiorul de Securitate.
Lt. maj. Manea
Manea Constantin a fost locotenent in cadrul Directiei Regionale Dobrogea si locotenent major in cadrul I.J. Constanta, dar a castigat dupa 1989 certificat de revolutionar. Pe vremea dictaturii lui Ceausescu supraveghea legaturile dintre cetatenii romani si cei straini veniti in vacanta pe litoralul romanesc, dar si pe navigatorii straini care veneau in portul Constanta.
Maiorul Stanescu
Pe Stanescu Florea l-a prins Revolutia in postura de maior al structurilor de Securitate Bucuresti si a apelat, pentru urmarirea tintelor sale, la perchezitia domiciliului, interceptarea corespondentei si ascultarea telefoanelor. "Numitul G.G, dar si muncitorul N.L, au fost printre victimele sale".
Lt. maj. Paslaru
Paslaru Gheorghe, loco tenent major in cadrul Securitatii Municipiului Bucuresti, era foarte sarguincios in septembrie 1989, iar dupa doar cateva luni s-a transformat in revolutionar. "Organele noastre au luat in lucru prin mapa de verificare pe numitul L.C. /.../ pentru comentarii necores punzatoare la adresa politicii interne si a externe a tarii noastre, a conducerii superioare de partid si de stat", nota in septembrie 1989 Paslaru in dosarul de supraveghere al numitului L.C.
Lt. Bocanici
"G.M a fost avertizat la data de 05.XI.1966 pentru activitate ilegala pe linia curentului religios <>. Fata de cele mai sus, propunem trecerea lui in evidenta operativa'', scria locotenentul Bocanici Ioan Mircea.
Familiei lui G.M. s-a decis interceptarea cores pondentei, filaj, avizarea negativa a calatoriei in stra inatate, contactarea lor de catre organele de Securitate
Capitanul Petrusan
Profesorul de istorie N.B. a fost urmarit de capitanul Petrusan Alexandru Iosif pentru legaturi cu lideri ai emigratiei maghiare. "Asigurarea impotriva surprinderii echipei tehnico-operative la obiectiv: capitanul Petrusan Alexandru, lt. maj. Pop Ilie vor interzice orice patrundere in obiectiv pe timpul executarii lucrarii", se arata intr-o nota a Securitatii.
Cetateanul de onoare
Locotenent inainte de Revolutie in cadrul I.J. Timis, Iancu Eugen Romulus supraveghea cu atentie orice incercare de fuga din tara, dar si pe cei care ascultau postul de radio ostil "Romania libera" (probabil ca autorul se refera la "Europa libera" - nota Lupta-ns.info). Dupa 1989, el a fost propus sa devina cetatean de onoare al municipiului Timisoara.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”