Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 30 septembrie 2009

Încă un pas


articol preluat din Jurnalul Naţional:

Moldova cere la ONU retragerea trupelor ruseşti din Transnistria

Ambasadorul Republicii Moldova la Naţiunile Unite, Alexandru Cujba, a pledat, în cadrul Adunării Generale a ONU, pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean prin demilitarizarea şi democratizarea Transnistriei.

"Implementarea reformelor democratice, normalizarea climatului economic şi social la dreapta Nistrului vor facilita accelerarea soluţionării conflictului transnistrean", a precizat Alexandru Cujba, pledând pentru o implicare mai accentuată a Statelor Unite şi a Uniunii Europene pentru încheierea disputei.

De asemenea, Republica Moldova va "depune eforturi în vederea retragerii trupelor străine din ţară pentru a înlocui actuala operaţiune de menţinere a păcii cu o misiune multinaţională mandatată şi pentru a obţine integrarea ţării în toate segmentele socio-economice prin încurajarea unei participări extinse a sectorului neguvernamental".

Cujba a precizat că Republica Moldova a înaintat în 2007 iniţiative cu scopul consolidării nivelului de încredere, asigurării liberei mişcări şi modernizării infrastructurii, scrie Mediafax. "Din păcate, autorităţile transnistrene au boicotat mereu aceste iniţiative prin introducerea de taxe vamale ilegale", cât şi prin încălcarea drepturilor cetăţenilor moldoveni de studia în limba maternă, a explicat el, adăugând că Republica Moldova va continua negocierile pentru a soluţiona conflictul.

Transnistria este o republică separatistă situată în estul Republicii Moldova, delimitată la vest de râul Nistru şi la est de Ucraina,teatru al conflictelor dintre forţele moldoveneşti şi cele separatiste de la începutul anilor '90, când ţara şi-a proclamat independenţa. (V.A.)


sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-externe/moldova-cere-la-onu-retragerea-trupelor-rusesti-din-transnistria-522442.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”