Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 30 septembrie 2009

Paul Goma: Pe bestia de Plesita eu l-am facut cunoscut. Acum ca e mort, sa fie sanatos!

Marius Oprea: Intre ceea ce se spune cu condamnarea comunismului si ceea ce se intampla este o diferenta uriasa.

Moartea fostului general de Securitate Nicolae Plesita a readus aminte romanilor, in plin scandal politic, ca intreaga natiune are de 20 de ani o aceeasi problema nerezolvata: un adevarat proces al comunismului.


Din nefericire, pedepsirea tortionarilor comunisti a fost lasata de statul roman doar in seama lui Dumnezeu, spre disperarea si deznadejdea celor care le-au cazut victime.

Urmarirea penala a lui Plesita a inceput in 1997, a fost intrerupta intre 2000-2004 si reluata acum doi ani. In martie, Parchetul General al Romaniei a decis neinceperea urmaririi penale in cazul fostului general de Securitate si sef al Directiei de Informatii Externe Nicolae Plesita.
Dupa caderea regimului Ceausescu, Plesita a confirmat in mai multe randuri, cu amanunte explicite, in direct la televiziune, ca a torturat detinuti politici in timpul regimului comunist din Romania. Cu mandrie, s-a laudat ca l-a tarat de barba pe cunoscutul disident anti-comunist roman Paul Goma pe vremea cand acesta era detinut in inchisorile comuniste. Potrivit mass-media, Nicolae Plesita avea o pensie de 65 de milioane de lei vechi pe luna din partea statului roman.
Disidentul Paul Goma, caruia nici acum nu i-a fost redata cetatenia romana, a povestit pentru ZIUA Online, despre calaul sau.
Scriitorul Paul Goma ne-a declarat ca din nefericire el l-a facut cunoscut in lumea intreaga pe generalul Plesita, si ca la 20 de ani dupa ''puciul din 1989'', nu mai are nici o asteptare de la autoritatile din Romania.
''Miscarea pentru Drepturile Omului, acolo s-a evidentiat <> (Nicolae Plesita, n.red.). Cu acea ocazie l-am facut cunoscut pe Plesita prin cartea mea ''Culoarea Curcubeului'', pe care mai tarziu prietenul si intelectualul Romaniei, Liiceanu, a trimis-o la topit. Sa fie acum Plesita sanatos, ca e mort!'', a declarat Paul Goma, pentru ZIUA Online.
Toti cei care s-au perindat la conducerea Romaniei dupa 1989 l-au dezamagit pe reputatul scriitor, mai intai prin lipsa de actiune si apoi prin neonorarea promisiunilor facute poporului roman.
''La 20 de ani dupa puciul din 1989, in ciuda tuturor promisiunilor, nu mai am nici-o asteptare de la oficialitatile romane'', a declarat resemnat Paul Goma, care nici acum nu si-a recapatat cetatenia romana, retrasa in mod abuziv de autoritatile comuniste.
Paul Goma, poate cel mai cunoscut disident din timpul Romaniei comuniste si unul dintre cei mai cunoscuti scriitori postbelici, a fost torturat in 1977 de catre Nicolae Plesita in beciurile Securitatii, dupa ce a fost supus zeci de ani la actiuni de intimidare si hartuire de catre regimul comunist.
Mai grav este faptul ca in 2005 Nicolae Plesita a recunoscut public tortura la care l-a supus pe Paul Goma in timpul anchetei, insa nici o autoritatea a statului nu a intreprins pana la capat masurile necesare pentru aducerea in fata Justitiei a tortionarului. (...)

Marius Oprea: Inca dezgropam romani care s-au opus regimului comunist si au fost impuscati in cap

Marius Oprea a declarat ca Institutul pe care il conduce inca dezgroapa oameni executati de trupele de Securitate si ca pana la acesta ora doar un singur fost tortionar si-a marturist crimele.
''Tocmai cobor din munti acum (Bistrita - n.r.), unde am gasit 16 morti executati de fostele trupe de Securitate. Dincolo de faptul ca li se inmaneaza rudelor un certificat de inhumare, nu putem face prea multe. Insa am reusit sa il facem pe un fost participant in plutoanele de executie sa vorbeasca. Ne-a explicat cum ii impusca in cap, afirmand ca a omorat 16 oameni cu manuta lui, dar marele sau regret este ca nu stie nici acum cum ii chema pe nici unul din ei. I-am gasit pe toti cei 16 omorati de el. Era pe undeva prin judetul Cluj, la Turda. Este singurul care a marturist si noi i-am asigurat confidentialitatea. In rest, ii ingroapa SRI", a conchis Marius Oprea.
sursa: ziua.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”