Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 9 septembrie 2009

"Supravegheat de Securitate", un film realizat de CNSAS va fi proiectat in premiera la Iasi

Filmul documentar "Supravegheat de Securitate" va fi proiectat, vineri, in premiera nationala, la Facultatea de Istorie din Iasi, in cadrul unui eveniment organizat de CNSAS si Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului (CSCP), potrivit Realitatea TV.

Documentarul, regizat de Nicolae Margineanu si realizat de CNSAS, ilustreaza prin intermediul amintirilor celor supravegheati, dar si al dosarelor personale din arhiva Securitatii, modul in care oamenii obisnuiti au fost urmariti de Securitate in Romania comunista a anilor 1970 - 1980.
Dupa cum a declarat, miercuri, secretarul CSCP, Andrei Muraru, personajele acestui film sunt "oamenii obisnuiti si Securitatea", regia fiind influentata de suprapunerea imaginilor provenite din trecutul scris si din prezentul amintirilor.

"Astfel, 15 povesti de viata ne prezinta felul in care, prin "mijloacele sale specifice", Securitatea actiona asupra vietii de zi cu zi a romanilor prin folosirea filajului, a interceptarilor telefonice si a corespondentei sau a instalarii de microfoane in locuinte", a mai adaugat Andrei Muraru. Acesta a precizat ca documentarul va fi proiectat in premiera nationala la Iasi, urmand ca CNSAS sa organizeze evenimente similare in Bucuresti, Cluj Napoca si Berlin.

In cadrul evenimentului de la Iasi, intitulat "Invatand istoria prin experientele trecutului", va avea loc si o dezbatere referitoare la fenomenul politiei politice comuniste. Totodata, va fi lansat si un caiet educational despre mecanismele de functionare a Securitatii in perioada anilor 1970 - 1980. Manifestarea face parte dintr-un proiect pe care CNSAS l-a initiat in 2008 si care beneficiaza de finantare europeana prin programul "Europe for Citizens".

"Scopul principal al acestui proiect este de a aduce la lumina experientele oamenilor obisnuiti urmariti de Securitate in perioada anilor 1970-1980, pentru a evidentia atat metodele de supraveghere si de control ale Securitatii, cat si felul in care acestia rememoreaza acele evenimente", a mai spus Andrei Muraru.

Facultatea de Istorie are ca parteneri in acest proiect Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Biroul Comisiei Federale din Berlin. Organizatorii au anuntat ca accesul publicului larg la vizionarea documentarului este gratuit, mai precizeaza Realitatea TV. sursa: ziua.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”