Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 25 octombrie 2009

Cluj: Luptător anticomunist aruncat ca un câine în mlaştină

După 60 de ani, un susţinător al partizanilor organizaţiei anticomuniste “Garda Albă”, împuşcat de Securitate, a fost dezgropat la cererea rudelor, pentru a fi îngropat creştineşte. Poziţia corpului lui Simion Mureşan a indicat faptul că bărbatul fusese torturat înainte de a fi omorât cu sânge rece.

În premieră în România, osemintele unei victime ale Securităţii comuniste au fost scoase la lumină, după 60 de ani, dintr-o mlaştină. Trupul lui Simion Mureşan, împuşcat în 5 octombrie 1949 la marginea satului Sântejude Vale, din comuna Ţaga, din judeţul Cluj, a fost, ieri, deshumat de către echipa Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR).

Bărbatul a fost scos dintr-o groapă apoasă, de la marginea unei mlaştini. Poziţia ciudată a scheletului a indicat faptul că Simion Mureşan fusese torturat înainte de a fi împuşcat. Deshumarea a avut loc cu mare dificultate, deoarece groapa a fost plină de apă. “Este pentru prima dată, de când facem deshumări, când ne confruntăm cu o astfel de situaţie”, a explicat Gheorghe Petrov, arheolog al institutului.

Bunicul protopopului din Gherla

Rudele lui Simion Mureşan au privit, înmărmurite, cum rămăşiţele pământeşti ale bărbatului sunt scoase dintre pereţii noroioşi de lut, încrestaţi de apă. Unul dintre nepoţi, Aurel Mureşan, protopop ortodox la Gherla, îşi rosteşte, printre buzele subţiri, binecuvântarea de a-şi îngropa bunicul creştineşte, la o sută de metri mai sus, în cimitirul satului. La cererea lui, echipa IICCR a identificat locul în care Simion Mureşan fusese îngropat asemenea unui câine de securişti. Crucea albă i-a fost pusă, ulterior, tot de nepot.

A ascuns partizani în pod

Singura vină a lui Simion Mureşan, agricultor în satul său, a fost aceea că a adăpostit în fânul din pod trei partizani, ce făceau parte din Organizaţia anticomunistă “Partizanii Regelui Mihai”, care-şi mai spunea şi “Garda Albă”. “Au venit în ziua aia şi 30 de securişti aici, pe Vale. Erau informaţi, tata fusese turnat. Au pus-o pe mama să dea fânul din pod jos, şi acolo i-a descoperit pe cei trei. Unu dintre ei, mai tânăr, a reuşit să fugă”, povesteşte Aurel Mureşan.

La aceeaşi dată, 5 octombrie 1949, securiştii i-au împuşcat şi pe doi dintre partizani. Ioniţă Măhălean şi Ioan Moldovan au fost omorâţi la câteva sute de metri distanţă, sub o pădure, şi îngropaţi tot acolo. Sătenii pot indica cu precizie groapa comună, dar osemintele lor vor fi dezgropaze de către IICCR abia anul viitor. În ceea ce-l priveşte pe al treilea partizan, Dumitru Ţăgurean, ce a reuşit să scape în noaptea percheziţiei, acesta a fost prins ulterior şi a făcut închisoare politică timp de şase ani.

Suferinţă neplătită

IICCR este la a 17-a deshumare a unor victime ale Securităţii, şi ultima din acest an. Dincolo de reabilitarea morală, rudele celor împuşcaţi nu pot decât să-şi plângă morţii într-un loc creştinesc. Asta pentru că în România nu există nicio lege care să-i despăgubească. “Cred că ar trebui ca statul să le dea o recompensă. Noi am făcut un proiect de lege în acest sens, dar din păcate zace în sertarele Guvernului”, spune Marius Oprea, preşedintele IICCR. sursa: adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”