Potrivit sursei citate, hotararea autoritatilor de la Belgrad de a nu accepta recunoasterea protopopiatului aflat in jurisdictia Episcopiei "Dacia Felix" din Varset, pentru care s-au inceput demersurile in 27 ianuarie 2009, de teama de a nu provoca un conflict intre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Ortodoxa Sarba, constituie un atentat la identitatea spirituala a celor peste 300.000 de romani care traiesc in cele 154 sate romanesti si alte 48 localitati cu populatie mixta.
"Sentinta data de Curtea Suprema de Justitie ne da, iata, speranta ca, dupa 170 de ani de sete duhovniceasca, etnicii romani vor avea dreptul sa asculte Sfanta Liturghie si sa se roage in limba romana, atat la biserica cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Malainita, cat si in cele pe care vor continua sa si le zideasca in alte zone", a afirmat Alexandrovici.
In acelasi context, acesta a mai aratat ca prin decizia luata de justitie se face o reparatie morala minoritatii nationale romane din Timoc si ca "in sfarsit, se respecta legea potrivit careia bisericile si organizatiile religioase de pe teritoriul Serbiei au dreptul sa-si randuiasca si conduca independent activitatile interne si publice, iar statul nu poate impiedica aplicarea regulilor autonome ale bisericilor minoritatilor".
"Am obtinut o victorie care nu mai poate fi contestata de nimeni. Credinta noastra stramoseasca, de acum, poate fi exprimata, in Timocul Sarbesc, fara nici un risc, in limba romana", a concluzionat Boian Alexandrovici. sursa: ziua.net
1 comentarii:
Era si cazul, prea mult au fost persecutati fratii nostri din Serbia. Nu ma amagesc ca de acum totul va fi mai bine pt ei, dar ma bucur pentru aceasta reusita. Traiasca Timocul romanesc!
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”