Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 24 octombrie 2009

Lenin a murit de sifilis, nu de atac de cord

Decesul lui Vladimir Ilici Lenin, cunoscutul revoluţionar rus, a fost cauzat de sifilis, o boală cu transmitere sexuală, şi nu de atac de cord, potrivit unor documente descoperite de o scriitoare britanică la Universitatea Columbia din New York, informează Daily Mail, în ediţia online.

Vladimir Ilici Lenin a încetat din viaţă în 1924, după o boală îndelungată.

Istoricii s-au pus de acord asupra faptului că liderul rus a suferit o serie de trei atacuri de cord care, în cele din urmă, i-au cauzat moartea.

Cu toate acestea, au fost descoperite recent noi informaţii care par să sprijine ipoteza potrivit căreia
Lenin ar fi murit de sifilis, o boală cu transmitere sexuală.

Liderii sovietici au făcut eforturi semnificative pentru a acoperi motivele reale ale comportamentelor dezordonate şi a izbucnirilor bruşte de furie avute de Lenin înaintea morţii sale, în 1924. Recent însă, autoarea britanică Helen Rappaport a descoperit documente la Universitatea Columbia din New York despre care consideră că sunt probe, indicând că moartea lui Lenin a survenit ca urmare a unui neurosifilis (endartitis luetica), o formă a sifilisului care afectează creierul. Scriitoarea a descoperit informaţii despre adevărata natură a bolii lui Lenin în documente redactate de cercetătorul rus Ivan Pavlov, aflate la universitatea americană.

Pavlov, laureat al premiului Nobel şi faimos pentru lucrările sale de condiţionare comportamentală realizate pe câini, a afirmat că
"revoluţia a fost făcută de un nebun căruia sifilisul îi afectase creierul", potrivit descoperirilor făcute de Rappaport.

Rappaport, care a scris mai multe cărţi despre istoria Rusiei, crede că este posibil ca
Lenin să se fi infectat cu sifilis după ce a înteţinut relaţii sexuale cu o prostituată pariziană, în 1902. Sovieticii însă pun comportamentul instabil al lui Lenin pe seama arterosclerozei, boală care afectează creierul şi pe care sifilisul o imită în ceea ce priveşte simptomele.

De la sfârşitul lui 1921, liderul rus a suferit o serie de atacuri fizice catastrofale, care i-au indus progresiv starea de paralizie. Rappaport susţine că boala l-a făcut pe Lenin ca, înaintea morţii, să fie "un personaj confuz şi neajutorat, cu greutăţi în exprimare şi cu o privire nebună şi fixă".

Scriitoarea a descoperit documentele după ce a publicat cartea
"Conspirator: Lenin in Exile", în condiţiile în care era decisă să îşi fundamenteze afirmaţiile. "Este o convingere neexprimată a multora dintre doctorii şi cercetătorii de la Kremlin că Lenin a murit de sifilis, însă au fost forţaţi de autorităţi să îşi ţină secrete opiniile", spune scriitoarea. continuarea la sursa: mediafax.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”