Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 20 octombrie 2009

Romania, sub Namibia la libertatea presei

Romania se situeaza pe pozitia 50 in clasamentul libertatii presei, in scadere fata de anul trecut (47), pozitionandu-se dupa state ca Namibia si Capul Verde, potrivit raportului realizat de Reporters sans frontieres (RSF) pentru anul 2009, informeaza NewsIn.

Statele in care presa este cel mai libera sunt Danemarca, Finlanda si Irlanda. Pe ultimele pozitii in clasament sunt Turkmenistan, Corea de Nord si Eritrea. Desi stalele europene sunt fruntase in top, Reporters sans frontieres noteaza, in comunicat, ca Europa, "mult timp exemplara in ceea ce priveste libertatea presei", inregistreaza un recul, cu "doar 15 tari de pe vechiul continent fata de 18 in 2008" pe primele 20 de pozitii.


"Este ingrijorator sa constati ca democratii europene ca Franta, Italia sau Slovacia continua, in acest an, sa piarda cateva pozitii in clasament. Europa ar trebuie sa fie exemplara in domeniul libertatii presei. Cum sa denunti violentele comise in lume daca nu esti ireprosabil la tine acasa? Efectul Obama, care a permis SUA sa urce 20 de pozitii, nu este suficient", este citat in comunicat secretarul general al organizatiei, Jean-FranIois Julliard.


Statele Unite, care s-au situat anul trecut pe locul 40, se afla acum pe pozitia 20 in clasament.
"Sosirea presedintelui Barack Obama si atitudinea mai putin razboinica fata de presa decat cea a precedecesorului sau au contat", subliniaza RSF.

Jurnalistii inca sunt amenintati fizic in Italia, Spania, dar si in regiunea Balcanilor, mai ales in in Croatia (pozitia 78 din clasament), unde, pe 23 octombrie 2008, proprietarul si directorul saptamanalului Nacional a fost ucis intr-un atentat cu bomba. "Dar principala amenintare, cea mai grava, vine dinspre noile legislaturi. Numeroase legi promulgate dupa septembrie 2008 atenteaza la munca jurnalistului", precizeaza organizatia, amintind ca in Slovacia (locul 44) este in vigoare o lege care introduce notiunea de "drept de raspuns automatic" si creste influenta ministrului Culturii in publicatii.


Una dintre cele mai drastice caderi le inregistreaza Israelul, care coboara 47 de pozitii fata de 2008, regasindu-se acum pe locul 93 al clasamentului.
sursa: ziua.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”