Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 21 octombrie 2009

Evacuati din capitalism

Cate spirite a atatat oare Michael Moore dupa proiectiile "Fahrenheit 9/11" sau "Sicko", trezind dorinta impetuoasa a cetatenilor de a se revolta impotriva sistemului? Grupurile ad-hoc s-au mai spart intre timp, insa, regizorul e hotarat sa "deto neze" un nou docu mentar-bomba "Capitalismul: O poveste de dragoste", care va rula, prin intermediul Transilvania Film, in cinematografele din toata tara din 20 noiembrie.

Filmul, la fel de provocator ca si anterioarele, declara razboi capitalismului, demonstran du-i ineficienta, apeland la mijloace dintre cele mai neastep tate. Masinaria capitalismului nu poate functiona fara rotitele bine unse ale indivizilor-angre naj, care nu sunt altceva decat o simpla statistica in adunarea voturilor. Cati indivizi, atatea voturi. Chiar daca se foloseste de o multime de istorii personale pentru a vorbi despre efectele dezastruoase ale crizei economice, ecranul este invadat de lacrimi si sperante desarte ale oamenilor evacuati de banci din propriile case sau ale angajatilor disponibilizati.

"Time is money" zice un proverb american, care se aplica perfect si in cazul doctrinei capitaliste. Cei vinovati nu sunt, insa, deconspirati, Moore concentrandu-se asupra enumerarii "capilor" de pe Wall Street, care stau in spatele crizei financiare: incepand cu General Motors si continuand cu Goldman Sachs. Regizorul se converseaza cu propriul tata despre ramasitele GM, de acum o jumatate de secol si cu preoti diferiti despre aspectele demonice ale sistemului capitalist.

Cu umoru-i specific, el incearca, in numele cetatenilor, sa intre in sediile marilor corporatii americane si sa-i aresteze pe presedintii beneficiari ai unor salarii de zeci de milioane de dolari. Dupa ce inconjoara sediul AIG cu banda galbena (pe care o folosesc politistii in locurile crimei), regizorul isi pregateste pungile de bani goale, inscriptionate toate cu "dolarei", urland la o portavoce: "Unde ne sunt banii?" Nu numai ca nu primeste niciun raspuns dar este evacuat de urgenta. sursa: ziua.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”