Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 7 octombrie 2009

Serghei Tighipko, un candidat la presedintie, crede ca Ucraina trebuie sa respinga unirea Basarabiei cu tara

“Conservarea Moldovei ca stat de sine statator este unul din interesele strategice de politica externa pentru Ucraina”, sustine Serghei Tighipko (foto), fost presedinte al Bancii Nationale de la Kiev, care candideaza la presedintie. Acest obiectiv trebuie aparat “prin orice mijloace”.

“Ucraina trebuie sa dezvolte colaborarea cu noile autoritati ale Moldovei, dar, totodata, trebuie sa se opuna categoric oricarei tentative de incorporare a acestei tari in componenta Romaniei”, o spune deschis economistul Serghei Tighipko, un candidat la presedintie tot mai apreciat in Ucraina.

Care sa fie insa motivul acestor iesiri disperate contra Romaniei din partea tot mai multor politicieni de la Kiev? Ce obiective apara ei atat de amarnic in confruntarea cu un adversar care nu exista - Romania? Format perfect in sabloanele gandirii staliniste, economistul Serghei Tighipko dezvaluie pentru cei care inca nu cred adevarata obsesie a politicienilor ucraineni – expansiunea spre teritoriile romanesti. Prima conditie – trebuie cultivata permanent falsa diferenta dintre romani si moldoveni. A doua conditie – Kievul nu trebuie sa cedeze nimic in dialogul cu Bucurestiul, unde singurul raspuns trebuie sa fie “NETU!”. “Eu, ca ucrainean nascut in Moldova, cunosc perfect apropierea culturala si lingvistica dintre romani si moldoveni, chiar daca sunt doua popoare diferite. Moldova este partenerul traditional si sigur pentru Ucraina, iar Romania trebuie privita ca rival pentru tara noastra”, sustine Tighipko. Dimensiunea groazei induse de politica externa romaneasca pentru Ucraina a fost recunoscuta la Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev si la Secretariatul Presedintiei, unde toti se temeau sa intre in conflict cu alti vecini occidentali. continuarea la gardianul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”