Manifestarea va debuta vineri, cu întâlnirea dintre preşedintele de onoare al congresului, ÎPSS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului şi, respectiv, secretarul executiv Cristea Sandu-Timoc, cu delegaţiile din Republica Moldova, Bucovina de Nord, Transcarpatia, Banatul de Vest, Timoc, Macedonia, Bulgaria şi Croaţia.
Sâmbătă, de la ora 8, în holul central al Universităţii de Vest Timişoara va fi vernisată o expoziţie de carte, presă şi artă plastică a românilor de peste hotare, precum şi o expoziţie fotodocumentară, iar la ora 10, în Aula Magna, va fi oficiată deschiderea festivă a lucrărilor, în cadrul căreia este aşteptată adoptarea unei declaraţii comune. La ora 12, în acelaşi loc va fi deschisă sesiunea de comunicări ştiinţifice (care va continua pe secţiuni a doua zi, de la ora 9, în incinta Liceului "Emanoil Ungureanu") - pentru ca, de la ora 17,30, la Sala Capitol a Filarmonicii "Banatul" şi în Piaţa Victoriei/Operei, să se desfăşoare festivalul panromânesc de folclor.
Un alt program artistic va fi oferit oaspeţilor, de la ora 22,30, la sala festivă a Liceului "Emanoil Ungureanu", iar a doua zi, de la ora 11,30, la Catedrala Mitropolitană a Timişoarei va fi oficiat un parastas pentru apărătorii identităţii româneşti din spaţiul sud-dunărean, trecuţi în eternitate.
Ca şi la ediţiile anterioare, programul congresului se va încheia cu o vizită la Muzeul Porţilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin, unde va fi organizată o lecţie deschisă de istorie, sub genericul "Vetrele de formare a limbii şi poporului român din Dacia Traiană şi Dacia Aureliană". Ediţia 2009 a congresului este consacrată împlinirii a 18 secole de la apariţia primelor forme de organizare creştină în spaţiul traco-daco-roman.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”