Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 6 octombrie 2009

Bluehenge sparge miturile despre Stonehenge

Descoperirea "fratelui mai mic al lui Stonehenge", un sit preistoric mai mic botezat "Bluehenge", sparge miturile in care a fost invaluit pana acum celebrul cerc de monoliti din Marea Britanie.

Potrivit arheologului care a descoperit noul sit, profesorul Mike Parker-Pearson de la Univesitatea Sheffield, teoriile conform carora cercul de la Stonehenge era un observator astronomic sau era un loc mistic unde se vindecau diverse boli nu mai stau in picioare.

De fapt, descoperirarea Bluehenge demonstreaza ca Stonehenge face parte dintr-un complex mai mare care include Stonehenge, raul Avon, Blue Stonehenge si WoodHenge si care era folosit ca spatiu pentru sarbatorirea vietii si a mortii, a explicat profesorul, luni, la Realitatea FM.

Descoperirea sitului preistoric mai mic "ne arata importanta raului in aceasta zona. Incepand de acum, orice teorie care se refera la Stonehenge trebuie sa includa si o explicatie referitoare la rolul raului in complexul antic. De asemenea,. dovedeste faptul ca ideile mai vechi referitoare la utilitatea astronomica a Stonehenge sau utilitatea terapeutica sunt gresite.

Trebuie sa ne uitam mai atent la noua teorie care vorbeste de rau ca un element care desparte elementele complexului - unul construit din lemn care simbolizeaza viata si unul construit din piatra care simbolizeaza moartea. Stonehenge este cel mai mare cimitir din Marea Britanie, din acea perioada. Numai anul trecut am recuperat peste 60 de urne mortuare din acest sit pe care in acest moment le analizam. Oamenii nu stiu, de fapt, ca Stonehenge este in primul rand un mare cimitir", a subliniat Parker-Pearson.

Bluehenge

Situl mai mic descoperit langa Stonehenge a primit numele de "Bluehenge" dupa culoarea albastra a celor 27 de pietre care marcheaza o poteca. Daca pietrele au disparut, gaurile in care erau puse pietrele au ramas.

Situl se afla la 2 kilometri distanta de Stonehenge, despre care se crede ca a fost construit in jurul anului 2.500 i.H. Bluehenge se afla la aproximativ 130 de kilometri sud-vest de Londra si se pare ca a fost construit in aceeasi perioada cu Stonehenge, desi circumstantele in care a aparut nu sunt inca foarte clare.

Arheologii care se ocupa de proiect planuiesc sa publice mai multe informatii in cursul anului. sursa:
ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”