Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 29 noiembrie 2009

"Prietenii" sârbi se tem de limba română

Navaliti in secolul al VII-lea d.Hr. in Balcani, slavii nu s-au putut impaca niciodata cu faptul ca au gasit aici un popor latin, sedentar, bogat si civilizat: românii/aromânii/vlahii.

Atat ramura bulgara, cat si cea sarba a noilor veniti au declansat un proces de asimilare a bastinasilor, devenind un fel de jandarmi ai grecilor, si ei dusmanii de moarte ai acelorasi latini mandri si deplin europeni. Prin secole, mai ales sarbii au purtat cu destul succes "eroica" lor lupta cu poporul local, facand sa dispara sate, orase, nume, credinta si limba. Daca a mai ramas insula de latinitate numita Valea Timocului, pe ruinele fostei provincii romane Tribalia, este o adevarata minune. Dar nationalismul sinucigas sarbesc (demolatorul Iugoslaviei) nu se poate impaca deloc cu acest pinten de romanism de la granita bulgaro-sarba. Ca si in trecut, ei ii au ca aliati naturali pe bulgari, ale caror guverne, indiferent de culoarea politica, ii asupresc inca pe romanii din Timocul Bulgaresc - o situatie in oglinda cu aceea din Timocul Sarbesc. Limitandu-ne deocamdata la faptele din Serbia, constatam ca asa-zisii prieteni sarbi au alergie si astazi la limba romana, desi intrarea lor in UE ar putea depinde si de votul Romaniei. Cu cat Romania oficiala ii menajeaza mai mult, nerecunoscand Kosovo si acordand sarbilor din Banat toate drepturile posibile, cu atat "prietenii" de la Belgrad isi dau in petec, cum se spune, dovedindu-se in realitate neprieteni si tinand cu tot dinadinsul ca timocenii sa fie asimilati in masa sarbeasca, asa cum s-a intamplat cu vlahii din Muntenegru si Bosnia.

"Plecaţi în România!"


Potrivit ziarelor, o slujba de inmormantare ortodoxa din localitatea Malainita, de pe Valea Timocului, acolo unde preotul erou Boian Alexandrovici a construit o biserica romaneasca in curtea casei, a fost tulburata recent de un grup de sarbi. Starniti de episcopul sarb al locului, care nu se impaca deloc cu existenta bisericutei parintelui Boian, subordonat canonic Patriarhiei Romane, nationalistii n-au vrut sa lase cortegiul funerar sa intre in cimitirul satului, pe motiv ca slujba de inmormantare s-a tinut in limba romana. Pana si dupa moarte, orice roman timocean este condamnat sa devina subiect de conflict interetnic, numai pentru ca nationalismul sarb nu are nici un dram de toleranta si nici o urma de logica. Turbulentii, ametiti de doctrina epurarii etnice care a adus atata moarte si distrugeri in fosta Iugoslavie, i-au apostrofat pe romanii participanti la ceremonia funerara, spunandu-le: "Daca vreti in romaneste, plecati in Romania!".

Permisiune pe hârtie, interdicţie în realitate

Asociatia Generala a Invatatorilor din Romania (AGIRo) a adresat pe 17 noiembrie un apel ambasadorului sarb la Bucuresti, intitulat "Lasati copiii romani din Timoc sa invete in limba materna!". Realitatea descrisa de presedintele AGIRo, Viorel Doha, este scandaloasa: "Elevilor si profesorilor romani din regiunea cuprinsa intre Timoc, Morava si Dunare nu li se permite sa invete/predea 2-3 ore de limba romana in scoli. Din 2004, parinti etnici romani din cateva localitati din zona au expediat pe adresa ministerului educatiei din Belgrad cereri pentru introducerea catorva ore de limba romana in orarul scolilor lor. Anual au reinnoit aceste cereri, dar fara sa primeasca vreun raspuns. Abia in 18 februarie 2009, Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane/Vlahe din Serbia i se trimite in sfarsit o adresa a Ministrului Educatiei, Jarco Obradovici, prin care se raspunde ca etnicii romani din Serbia pot studia in scolile publice limba romana ca limba materna si elemente ale culturii nationale". Permisiune acordata doar pe hartie, deoarece, in realitate, desi exista profesori de specialitate, desi sunt manuale oficiale, transferate de la romanii din Voievodina, limba romana este inca o limba interzisa in scolile din Timoc. Este imposibil sa-i intelegi pe vecinii de peste Dunare si Morava, de vreme ce romanilor, pe care-i considera "prieteni", sunt dispusi sa le provoace atatea sicane! Intoleranta sarba - iata o tema incitanta de psihologie sociala si antropologie moderna! La care se adauga, din nefericire, intoleranta bulgara - un caz de refuz fatis al valorilor europene, din partea unei tari membre a UE. Dar despre bulgari, altadata. sursa: formula-as.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”