Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 2 noiembrie 2009

Veterani de război abandonaţi

Mulţi eroi rămaşi în viaţă din cel de-Al Doilea Război Mondial primesc, pentru fapte de armă, doar câteva sute de lei, în loc de terenul pentru casă stabilit prin lege. După ani grei de război, veteranii decoraţi se luptă în instanţe chiar cu statul pe care l-au apărat. Bătrâni şi bolnavi, mulţi dintre ei şi-au pierdut speranţa.

În 1994, statul român a dat o lege specială pentru veteranii de război: cei decoraţi pentru fapte de curaj aveau dreptul la 500 de metri pătraţi de teren, intravilan, sau la un hectar arabil. După 15 ani de la promulgare, doar puţini veterani au intrat în posesia terenurilor promise. Cei mai mulţi au fost păcăliţi printr-un alt act normativ, din 2007, prin care s-a hotărât ca statul să le plătească suma de 1.546 de lei. În opinia autorităţilor, aceşti bani echivalează cu terenul promis.

Potrivit colonelului în rezervă Ioan Negru, reprezentant al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, în România sunt 60.000 de militari care au fost pe front. În Bucureşti, Ilfov, Prahova sau Constanţa – zone unde terenurile au fost vânate de samsari –, niciun veteran nu a fost împroprietărit. Statul a recurs totuşi la un tertip: veteranii s-au trezit cu mandat poştal acasă. Primeau, pe semnătură, 1.546 de lei. Bătrânii eroi - cei mai mulţi săraci - au acceptat.continuarea la adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”