Lecţiile despre evenimentele din decembrie ’89 sunt predate de membrii Asociaţiei Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie (ALTAR) 1989.
„Ce s-a întâmplat cu asasinii?” „Nimic”
Campania a început ieri dupăamiază, la Liceul „CD Loga”, unde peste 20 de elevi i-au ascultat pe revoluţionari, cu ochii mari de uimire. „A fost foarte mult sânge ca să ajungem acum să exprimăm liber”, şi-au început revoluţionarii povestea, în faţa elevilor de clasa a VIII-a.
Apoi, membrii asociaţiei ALTAR 1989 le-au povestit cum lunetiştii au împuşcat oameni, fie pe stradă, fie chiar în casele lor. Elevii au mai aflat că, într-o singură noapte, toţi răniţii internaţi la Spitalul Judeţean din Timişoara au fost împuşcaţi şi apoi arşi în crematoriu. Aproape şocaţi, copiii au întrebat la unison: „Ce s-a întâmplat cu asasinii?”, iar răspunsul revoluţionarilor a venit prompt: „Nimic”.
A urmat tirul întrebărilor: „Cum a murit Nicolae Ceauşescu?”, „E OK că a fost împuşcat de Crăciun?”, „Unde au fost cele mai multe victime, în Timişoara sau în Bucureşti?”. „Acasă nu vorbim despre Revoluţie. Aflu acum că au murit mulţi oameni, mulţi copii şi e extrem de şocant. Ar trebui să învăţăm lucrurile acestea la istorie”, ne-a spus eleva Nicoleta Filip.
Un alt elev, Klaus Ludescher, adaugă: „Părinţii mei au participat la Revoluţie. Sunt lucruri marcante despre istoria poporului nostru, iar faptul că s-au întâmplat aici, în oraşul nostru, iar noi nu ştim mare lucru despre ele, e un mare păcat. Ar trebui să ne intereseze mai mult”.
Potrivit parteneriatului dintre ALTAR 1989 şi inspectoratul şcolar, în şcolile din judeţ vor fi distribuite 6.000 de CD-uri cu un film documentar despre căderea comunismului în Europa, cu accent pe evenimentele din Timişoara.
DESPRE REVOLUŢIE
„Fiecare are partea lui de adevăr”
Şi în Capitală, copiii născuţi în anul libertăţii, acum studenţi ai Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, s-au întâlnit cu cei care au fost pe baricade, în perioada evenimentelor din decembrie 1989.
În frunte cu Petre Roman, foşti studenţi, muncitori, ingineri sau profesori
s-au aliniat la catedră pentru a-şi spune propria „bucăţică de adevăr” în legătură cu Revoluţia.
„Nici acum, după 20 de ani, noi nu ştim adevărul întreg despre ce s-a întâmplat, fiecare care are bucăţica lui de adevăr”, a conchis Petre Roman, referindu-se la dosarele nesoluţionate ale Revoluţiei. (Andreea Archip evz.ro)
1 comentarii:
E necesar demersul. Am ajuns la situatii uimitoare in care tineri de 18-20 de ani sa spuna ca a fost mai bine pe vremea comunistilor sau chiar ei sa fie adepti ai comunismului. Incredibil.
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”