Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 3 ianuarie 2010

Botoşani, republică sovietică pentru o zi

Puţini ştiu ca, în ziua de 7 Aprilie anul 1944 , judeţul Botoşani a fost declarat Republica Socialistă Sovietică.

Judeţul Botoşani a fost "eliberat" de ruşi ( 7 aprilie 1944), în urma celui de-al doilea Război Mondial, înainte de tragicul 23 august. Restul ţării era încă sub control româno-german. La conducere a ajuns un primar evreu, Carol Artberger, care şi-a schimbat numele în Emil Ardeleanu. Acesta a propus generalilor sovietici ca Botoşaniul să devină Republică Sovietică Evreiască. A doua zi, pe 8 aprilie, au venit comuniştii de la Bucureşti, în frunte cu Ana Pauker şi Teoharie Georgescu. I-au adunat pe toţi comuniştii în sala fostului Teatru Leonard, actualul Cinema Luceafărul şi i-au apostrofat, determinîndu-i să renunţe la titulatura în cauză. Nu ştim daca i-au convins comuniştii evrei de la Bucureşti sau bombardamentele germane care au fost devastatoare.

Ana Pauker pe coperta revistei "TIME", 20 Septembrie, 1948

4 comentarii:

LeFtErIa spunea...

Interesant articolul. A dracu, peste tot voiau sa aiba republici sovietice evreiesti. :))
Ia uitati aici, o Regiune autonoma evreiasca. Priviti si ce steag au, de homo. :)) Poate de-asta si sunt numai 1,2 % evrei.
Pe aceeasi tema, alta locatie. Proiectul Republica Sovietică Evreiască

Al.Timoschenko spunea...

Daca e adevarat, atunci o fi fost de fapt o dorinta a lor. Caci e cam greu de crezut ca Stalin ar fi fost de acord - el, care infiintase o Republica Sovietica Autonoma Evreiasca cu capitala la ... BIROBIDJAN (!) Cautati va rog pe harta localitatea - se afla in Extremul Orient (directia Kamciatka)....

Anonim spunea...

@ LeFtErIa a pus un link catre acea "Republica" descrisa pe wikipedia. (primul link din mesaj)

Anonim spunea...

Every weekend i used to go to see this web page, as i want enjoyment, for the reason that this
this web page conations really pleasant funny information too.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”