Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 15 ianuarie 2010

Presa internationala - Bancherii americani prezinta scuze ipocrite

Convocati de catre o comisie speciala, sceptica, cu privire la activitatea lor, cei mai importanti bancheri de pe Wall Street si-au cerut scuze miercuri pentru comportamentul riscant care a determinat cea mai dura criza financiara de la finele celui de-al doilea razboi mondial, pana in prezent. Insa, in continuare pretind, ca au avut un comportament adecvat, la momentul respectiv.

Lloyd Blankfein de la Goldman Sachs, Jamie Dimon, director executiv la JPMorgan Chase, John Mack de la Morgan Stanley si Brian Moynihan de la Bank of America au sustinut o pozitie unitara in fata Financial Crisis Inquiry Commission, condusa de catre Phil Angelides, informeaza Financial Times.

Bancherii, ale caror companii au primit peste 100 de miliarde de dolari din bani publici sub forma de asistenta in fata crizei, nu au aratat ca regreta bonusurile date conducerii, ca recompensare a faptului ca a reusit sa supravietuiasca. Totusi, au precizat ca iau unele masuri care limiteaza expunerile la riscuri prea mari.

Atmosfera audierilor a fost tensionata. "Oamenii sunt furiosi", a explicat presedintele comisiei, Phil Angelides. Rapoartele privind "profiturile record si bonusurile enorme acordate anterior primirii sprijinului guvernamental in valoare de mii de miliarde, in vreme ce atatea familii se chinuie sa supravietuiasca crizei, au determinat o confuzie si mai mare", citeaza Associated Press.

Lloyd Blankfein, presedintele Goldman Sachs, a dus greutatea intrebarilor, in special cu privire la practicile companiei pe care o reprezenta de a vinde instrumente financiare derivate in baza ipotecilor proprii, pentru ca apoi sa parieze impotriva acestora.

"Voi fi direct cu dumneavoastra", i s-a adresat Angelides. "Imi pare ca si cum ai vinde o masina cu franele stricate, dupa care ai cumpara polita de asigurare a persoanei care a cumparat masina".

Blankfein a replicat: "Nu consider ca acest comportament este impropriu. Regretam totusi ca oamenii au pierdut bani ca urmare a acestor practici". Ulterior, a numit aceste practici ca fiind specifice pentru "risk management".

"Intelegem furia pe care o resimt cetatenii", a declarat Brian Moynihan, presedinte si director executiv al Bank of America. "Suntem recunoscatori pentru asistenta primita din banii publici".

"In timpul acestei crize, noi ca industrie am cauzat mult rau", a mai declarat Moyniham.

In conditiile in care Bank of America a inapoiat banii guvernamentali pe care i-a primit, Moynihan a mai declarat ca "marea majoritate a angajatilor nostri n-au jucat niciun rol in declansarea crizei economice" si ca nu merita sa fie penalizati cu compensatii reduse. Declaratie din care s-ar putea intelege ca marea majoritate a cetatenilor americani, de exemplu, a jucat un rol in declansarea crizei economice, de vreme ce acestia sunt sanctionati cu somajul si scaderea veniturilor.

Moynihan a mai precizat ca nivelul de compensatii de anul viitor va fi mai mare decat cel atins in 2008, insa nu va atinge nivelurile anterioare crizei financiare.

Casa Alba a anuntat ca presedintele Obama isi va face public planul prin care urmeaza sa se asigure ca autoritatile publice isi vor recupera banii acordati sub forma de sprijin pentru salvarea bancilor. Parte din acest plan este si o taxa impusa celor mai mari companii financiare americane pentru a recupera cei 120 de miliarde de dolari. sursa: ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”