Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 12 ianuarie 2010

Rasismul, un "dusman" imaginat pretutindeni: Filmul Avatar, acuzat de rasism pentru perpetuarea "mitului" unui "Mesia alb"

Motto: "Anti-rasismul va fi pentru secolul 21 ceea ce comunismul a fost pentru secolul 20: o sursa a violentei" – Alain Finkielkraut

Filmul lui James Cameron, Avatar, care deja a depăşit pragul încasărilor de un miliard de dolari, a fost acuzat de rasism.

Criticii susţin că povestea unui soldat american alb care salvează o rasă străină perpetuează "fabula unui Mesia alb" şi sugerează că non-albii sunt primitivi incapabili să se descurce singuri.

Sute de bloguri, video pe YouTube şi postăti pe Twitter dezbat subiectul, în timp ce editorialistul David Brooks, de la New York Times, scrie: "Avatar este o fantazie rasială prin excelenţă. Se construieşte pe stereotipul că albii sunt raţionali şi tehnocratici în timp ce victimele coloniale sunt spirituale şi atletice. Se bazează pe presupunerea că non-albii au nevoie de un Mesia alb pentru a le duce cruciadele".

Brooks consideră că Avatar continuă tradiţia unui Mesia alb, ce a debutat în anii 70 cu "A Man Called Horse", cu Richard Harris, în rolul de aristocrat englez capturat de indienii Sioux, cărora le devine lider, dar mai include "Dances With Wolves" al lui Kevin Costner şi Tom Cruise în The Last Samurai.
La critici s-au alăturat şi actriţa de culoare Robinne Lee, care a jucat cu Will Smith în Seven Pounds, dar şi Annalee Newitz, editor eşf al site-ului sf io9.com.

Cameron a respins acuzaţiile de rasism. El a declarat că fimlul "ne cere să deschidem ochii şi să îi vedem cu adevărat pe ceilalţi, să îi respectăm chiar dacă sunt diferiţi, în speranţa că vom găsi o modalitatea să prevenim conflictul şi să trăim mai armonios. Nu cred că acesta este un mesaj rasist."

Sursa: Antena3.ro

3 comentarii:

Aristocrata spunea...

Avatar only shower brain or people.

W.P. from Spain camarade

Anonim spunea...

Mai nou se gaseste "rasism" in orice. Maine e acuzata Dorna ca foloseste vaci albe in reclame. Penibili astia mari anti-rasisti.

Anonim spunea...

National-Socialist greeetings from Romania, comrade!

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”