Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 15 ianuarie 2010

Revolta machedonilor

Am gasit blogul unui albanez care vrea sa ne convinga ca in Albania drepturile aromanilor sunt respectate cum se cuvine. Pentru a arata ce se intampla cu adevarat acolo, dam cuvantul fratilor nostri machedoni, asa cum este preluat din ziua.net. Si, preluam de pe blogul albaniaperomaneste.wordpress.com, un comentariu al autorului saitului, care ne-a nelinistiti puternic, intelegand cat de grea e viata armanilor din Albania si ca sunt condusi smechereste spre disparitie prin asimilare.


"In Albania aromanii sunt chemati ciobani, dar in sensul bun al cuvantului, fiindca aromanii au ajuns in Albania ca ciobani. Este mai normal ca un aroman sa fie chemat cioban, decat vlah sau aroman. Cu timpul aromanii se asimilieaza (bunicul meu a fost aroman, dar nimeni din familia mea nu a mostenit limba aromana) si ca de obicei, se integreaza foarte bine in viata Albaniei."

Raspunsul meu:  Cum adica, e mai normal sa i se spuna numele unei ocupatii decat cel al nationalitatii??? Si toti sunt ciobani?? Daca jumatate din ei au alte ocupatii, si atunci e firesc sa i se spuna “cioban” in loc de aroman sau vlah?? Si aromanii nu “au ajuns in Albania”, ei sunt acolo bastinasi. Urmasi ai tracilor! Ei sunt ceea ce albanezii pretind a fi. Vechii iliri au disparut biologic dupa nenumaratele mixaje cu strainii , in special cu turcii. Si spiritual au disparut din cauza acceptarii mahomedanismului, cea mai primitiva religie din lume. 

“Cu timpul aromanii se asimilieaza (bunicul meu a fost aroman, dar nimeni din familia mea nu a mostenit limba aromana) si ca de obicei, se integreaza foarte bine in viata Albaniei.”
Groaznic si alarmant. Se asimileaza?! Atunci trebuie sa facem ceva pentru a-i ajuta sa isi mentina identitatea. E si mai trist ca dvs nu ati reusit sa va mentineti particica de identitate aromana. De-asta spuneti cu bucurie ca si ceilalti se asimileaza. Promit sa fac ceva pentru ca fratii nostri (ai romanilor) din Albania sa isi pastreze identitatea. Comentariul dvs mi-a aratat ca noi romanii nu avem in balcani prieteni, ci doar smecheri fatarnici care vor sa ne asimileze.
La Tirana, in Albania, intre 17 si 19 noiembrie s-au tinut lucrarile Congresului International al Aromanilor, organizat de "Uniunea Culturala a Aromanilor din Albania".

Rezolutia finala avertizeaza asupra "iminentei conse­cintelor grave" asupra identitatii nationale a aromanilor negarea drep­turilor lor la educatie, serviciu religios, informare in limba materna etc. Ei denunta "statele de origine", adica tarile din Balcani, nicidecum Romania. Aromanii con­damna mis­tificarea istoriei lor de catre statele respective, cu scopul de a nu fi recunoscuti ca minoritate, dar si ras­talmacirea cu acelasi scop a legislatiei.

Totodata, participantii au criticat vehement "diversiunea extremista" a unor organizatii ca "Fara armaneasca" din Romania. Acestea, din interese "mercantile si politicianiste" inspirate de cercuri din Romania si din strainatate, inventeaza o noua identitate a aromanilor, de "mace­donarmani" diferita de poporul roman din care aromanii fac parte.

Aromanii isi reafirma apartenenta la poporul roman si cer Romaniei sa isi asume datoria morala fata de romanitatea balcanica si sa faca toate demersurile diplomatice si internationale pentru salvarea identitatii aromanilor. Viorel Stanila, ambasadorul Romaniei la Tirana, a spus in discursul sau ca aromanii trebuie sa se miste repede, altfel vor deveni in cativa ani obiect de tranzactii internationale.

Semnatarii rezolutiei sunt Vanghel Sundi, din partea gazdelor, Ion Caramitru, presedintele "Societatii Culturale Macedo-Romane", Aureliu Ciufecu - "Congresul de Cultura Macedo-Romana" din SUA, Elena Wisosenschi - "Musata Armana", Gheorghe Zamani - "Asociatia Veria", Victor Enache - "Asociatia Car­libana", Aurel Papari - "Fundatia Andrei Saguna", Lascu Stoica - "Picurarlu de la Pind", Svetlana Mikolin - "In media Res" din Serbia. Au mai participat acade­micienii Constantin Bala­ceanu-Stolnici si Dan Berindei, IPS Calinic, episcopul Argesului si Muscelului, care a adus un clopot pentru biserica aromanilor "Schimbarea la fata" din Korce, construita cu ajutorul statului roman, dar si fostul deputat taranist Tanase Barde, venit sa viziteze satul bunicilor.

Aromanii din Albania editeaza ziarul "Fratia" si au deschis o scoala ro­maneasca la Diviaca, ai carei elevi i-au impresionat pe delegatii de la congres cu poeziile si cantecele lor. Ion Caramitru i-a emotionat si el pe cei prezenti recitand "Miorita" in armaneste.

1 comentarii:

Inteleptii Zamolxieni spunea...

Atentie !

Aroman inseamna un cineva nerecunoscut de catre Imperiul Roman ca apartinand 100% lui, ci o corcitura. Iar "vlac" ori "Valachia" inseamna in greaca strain.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”